Connect with us
FBI nu recomanda urmărirea penala în cazul Hillary Clinton

Știri

FBI nu recomandă urmărirea penala in cazul Hillary Clinton

FBI răspunde unei întrebări arzătoare în America cu doar două zile înainte de alegerile din SUA 2016. Scandalul email-urilor în care este implicată Hillary Clinton, candidata democrată la alegerile prezidențiale din America, pare să primească un ultim comentariu din partea FBI, care spune că nu recomandă urmărirea penala în cazul Clinton.

Răspunsul FBI poate schimba în ultimul moment rezultatele la alegerile SUA.

Pornirea unei noi anchete FBI împotriva lui Hillary Clinton a cauzat multe probleme în campania la alegerile SUA 2016, Hillary Clinton scăzând în sondaje.

Insă raspunsul sosit de la FBI ar putea să o ajute pe Hillary să mai câstige câteva voturi, astfel să aibă  un avans mai mare în fața lui Trump, candidatul care a mizat pe ancheta FBI.

Directorul FBI James B. Comey a informat Congresul duminică după-amiaza – cu două zile înainte de alegerile prezidenţiale – că în urma examinării tuturor noilor e-mailuri ale lui Hillary Clinton, Biroul îşi menţine constatările anterioare şi nu recomandă declanşarea unei urmăriri penale, îndepărtând astfel un văl de incertitudine care a umbrit campania candidatei democrate la preşedinţia Statelor Unite, relatează The Associated Press, citat de news.ro.

 

Într-o scrisoare adresată congresmenilor cu două zile înainte de scrutinul prezidenţial, Comey afirmă că anchetatorii au lucrat „zi şi noapte” să examineze e-mailurile găsite pe un dispozitiv folosit de fostul congresman Anthony Weiner – anchetat într-un scandal sexual, soţul lui Huma Abedin, o apropiată colaboratoare a democratei – trimise sau primite de Clinton.

„Noi nu ne-am schimbat concluziile pe care le-am prezentat în iulie” cu privire la modul cum şi-a gestionat Clinton mesageria electronică pe când era secretar de Stat, precizează şeful poliţiei federale în această scrisoare, citat de Washington Post

Echipa de campanie a lui Clinton a reacționat imediat la anunțul FBI

„Ne bucurăm că această chestiune s-a rezolvat”, a declarat Jennifer Palmieri, directoarea de comunicare a lui Hillary Clinton, pentru reporteri care însoţesc echipa de campanie în Ohio.

Clinton s-a înfuriat din cauza deciziei lui Comey de a alerta Congresul, la sfârşitul lunii trecute, cu privire la faptul că FBI-ul examina noi materiale, pe care a catalogat-o ca „fără precedent” şi „profund tulburătoare”.

Această decizie a făcut ţăndări avansul pe care Clinton îl avea în sondaje şi l-a impulsionat pe rivalul ei republican Donald Trump.

Donal Trump a reacționat la fel de dur împotriva candidatei sale

El nu a menţionat decizia FBI şi a continuat să insiste – fără vreo probă – că Hillary Clinton ar urma să fie anchetată în timpul eventualei ei preşedinţii.

„Ea este protejată de un sistem falsificat”, a declarat el. „Nici măcar nu ar fi trebuit să i se permită să candideze la preşedinţie”, a adăugat magnatul în domeniul imobiliar.

FBI-ul a început să ancheteze cu privire la modul cum a fost gestionat materialul clasificat pe serverul privat al lui Clinton, în New York, după ce democrata a anunţat că intră în cursa pentru preşedinţie, în aprilie 2015.

În iulie, într-o declaraţie publică fără precedent despre un caz în curs, Comey – un republican instalat în funcţie de administraţia Obama – anunţa că nu recomandă declanşarea urmăririi penale împotriva lui Clinton şi spunea că nu a luat această decizie „nici măcar la mustaţă”.

Însă el criticat-o dur atât pe Clinton, cât şi echipa ei, din cauza „neglijenţei extreme” de care au dat dovadă în gestionarea secretelor naţionale.

Hillary Clinton părea că se îndrepta către o victorie zdrobitoare înainte ca FBI-ul să redeschidă ancheta, însă anunţul lui Comey i-a tăiat impulsul.

De atunci, cotele lor în sondajele de la nivel naţional şi de la nivelul statelor-cheie s-au apropiat, deşi Clinton pare să aibă un avans în faţa lui Trump în ultimele momente ale campaniei.

Într-un discurs pe care l-a susţinut duminică dimineaţa la o biserică afroamericană, Clinton i-a îndemnat pe alegători să aleagă „unitatea în detrimentul disensiunii”, încercând astfel să încheie o campanie caustică într-o notă care să inspire.

Ea a avertizat că moştenirea preşedintelui Barack Obama este în discuţie, în cadrul unei strategii prin care urmăreşte să-şi consolideze poziţia în rândul comunităţii afroamericane, care ar putea să fie mai puţin etuziasmată de ea decât de primul preşedinte de culoare din istoria americană.

„Dacă venim cu o viziune comună, o credinţă comună, vom găsi un teren comun”, a subliniat ea.

Fosta Primă Doamnă intenţionează să participe la mitinguri alături de superstarul din baschet LeBron James.  În statul lui natal, Ohio, iar în New Hampshire împreună cu Khizr Khan – tatăl militarului musulman ucis în luptă -, care a prezentat un adevărat rechizitoriu, usturător, la Convenţia democrată, împotriva lui Trump, în urma unei polemici declanşate de miliardar.

Aliaţi electrizanţi ai democratei au străbătut ţara pentru a-i face campanie, inclusiv preşedintele Barack Obama, căruia i s-a alăturat, la un miting în Florida, muzicianul Stevie Wonder.

Până către finalul acestui ultim weekend de campanie, peste 41 de milioane de americani au votat deja anticipat.

Trump şi-a început ziua furibund, cu un miting în Iowa, un stat-cheie în care pare că se află pe o poziţie puternică.

El intenţionează, de asemenea, să participe la mitinguri în Minnesota, Michigan şi Pennsylvania. Trei state care votează în mod tradiţional cu democraţii în alegerile prezidenţiale, dar şi în Virginia, un stat în care, crede echipa de campanie a lui Clinton, democrata are o poziţie solidă.

Directoarea campaniei lui Trump, Kellyanne Conway, a declarat sâmbătă pentru presă că miliardarul intenţionează să-şi menţină actualul ritm frenetic până în ziua alegerilor.

După ce va vota la New York marţi dimineaţa, Trump urmează să întoarcă în Pennsylvania, Michigan, Ohio, North Carolina şi New Hampshire, a anunţat Conway.

Miliardarul populist a fost criticat dur din cauza unei reclame care afirmă că „establishmentul are trilioane de dolari în joc în aceste alegeri” şi în care apar imagini cu miliardarul George Soros, preşedinta Rezervei federale Janet Yellen şi CEO-ul Goldman Sachs Lloyd Blankfein – toţi evrei.

Consiliul Naţional Evreiesc Democrat (NJDC) a denunţat folosirea unor stereotipuri antisemitice în acest spot drept „şocantă şi periculoasă”.

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top