Data: 09 Noi. 2016, Ora publicării:09:49

Rezultate finale alegeri America: Donald Trump este noul președinte. Republicanii câștigă în Congres

Rezultate finale alegeri America. Donald Trump este noul președinte al Statelor Unite ale Americii, potrivit ultimelor rezultate, prezentate de presa americană.

Trump a câștigat 276 de electori, iar Hillary – doar 218.El avea nevoie de 270 pentru a câștiga alegerile. CNN anunță că Hillary Clinton l-a sunat pe republican pentru a-l felicita pentru victorie. Se așteaptă acum confirmarea oficială a rezultatelor alegerilor prezidențiale.

Donald Trump este cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite. El îi urmează democratului Barack Obama la Casa Albă.

Citește și: Cine este Donald Trump- povestea candidatului la alegerile SUA

După aflarea rezultatelor, el a susținut un discurs în care a felicitat-o pe Hillary Clinton și a spus că își dorește să reclădească America. Republicanul a anunțat că dorește o relație bună cu toate națiunile.

„Vă mulțumesc foarte mult. Am primit un telefon de la Clinton. Ne-a felicitat pe noi toți pentru victorie, iar eu am felicitat-o pe ea și pe familia ei, după o campanie foarte dificilă. S-a luptat foarte mult. A muncit o perioadă îndelungată și îi datorăm recunoștința noastră pentru ce a făcut pentru țară. A venit însă momentul ca America să se reunească , să fie o națiune unită. Voi fi președintele tuturor americanilor. Pentru cei care nu m-au susținut, fac un apel către voi, să ne unim forțele și să facem această țară una măreață. Noi nu am avut o campanie electorală, ci o mișcare formată din milioane de oameni muncitori care își iubesc țara și vor un viitor strălucitor pentru ei și familiile lor.

Dacă muncim împreună, vom reuși să reclădim această națiune și să reînviem visul american. America are un potențial imens, cunosc foarte bine această țară. Fiecare american va avea posibilitatea să realizeze care este potențialul său maxim.

Ne vom reconstrui țara, pornind de la spitale , infrastructură, aeroporturi. Vom implica milioane de oameni în reclădirea acestei țări Vom avea grijă de veteranii de război care au fost loiali acestei țări.

Ne vom dubla creșterea economică. Vom fi într-o bună relație cu celelalte națiuni. Niciun vis nu e prea mare, nicio provocare nu e prea mare. America nu va exporta decât ceea ce este mai bun. Vom avea parteneriate, nu conflicte”, a spus Donald Trump în discursul său, pe care l-a încheiat mulțumind familiei și susținătorilor săi.

În ceea ce privește Congresul SUA, republicanii și-au asigurat și aici victoria în fața democraților, după cum urmează: Camera Reprezentantilor (213-152) si Senat (48-46).

Citește și: Rezultate Alegeri SUA EXIT Poll CNN: Trump a câștigat alegerile

Rezultate finale alegeri America. Atribuțiile noului președinte Donald Trump

Președintele SUA este cel mai puternic om de pe planetă, dar acest statut nu vine din Constituția țării.Liderul de la Casa Albă se supune direct legii fundamentale dacă vor câștiga alegerile. Președintele SUA este în același timp șef de stat, dar și șef de guvern.

De asemenea, un președinte SUA are atribuții și de comandant suprem al forțelor armate.

În SUA, rezultatele la alegerile prezidențiale sunt foarte importante, pentru că dictează și culoarea politică a executivului.

Câștigătorul la alegerile din SUA 2016 va fi învestit în funcția de președinte SUA la data de 20 ianuarie 2017, ora 12:00.

Sursa: Huff.ro
Data publicării: 09 Noi. 2016
Scris de , în Alegeri SUA
Comentarii
  1. Cleopatra , 9 noiembrie 2016 la 13:53

    Doamne fereste sa nu i se insceneze ceva, vreo contestatie! Totul e posibil!