close
Colinde si Melodii

Obiceiul colindatului de sărbătorile de iarnă. Cel mai cunoscut colind

colinde-craciun

De Crăciun, una dintre cele mai frumoase și așteptate activități pentru copii, dar nu numai pentru ei, este colindatul. Din cele mai vechi timpuri, copiii și tinerii mergeau din case în case și anunțau Nașterea Domnului. Tradiția s-a păstrat până în zilele noastre, chiar dacă nu mai este atât de puternică. Pentru cei care trăiesc cu adevărat sărbătorile de iarnă, mersul cu, colinda este una dintre cele mai importante activități de Crăciun.

Când se merge la colindat?

Momentul cel mai cunoscut pentru colindat este cel al Ajunului, 24 decembrie, şi al zilei de Crăciun, 25 decembrie. An de an, în aceste zile, răsuna peste tot celebrele cântece tradiţionale cate vestesc faptul că într-o iesle din Betleem s-a născut Mesia, Fiul lui Dumnezeu.

Colindele îşi au originile în cântările ritualice pre-creştine care însoţeau începutul sau sfârşitul anului agrar şi aveau rolul de a alunga spiritele rele şi de a aduce fertilitate, rodire şi belşug, este de părere scriitorul Stelian Tănase.

Colindele sunt cântece tradiționale românești, legate de obiceiul colindatului, datină perpetuată din perioada precreștină. Colindele nu trebuie confundate cu cântecele de stea, specifice sărbătorilor creștine de iarnă, și nici colindatul cu umblatul cu steaua.

Aceste cântece răsună pe străzile satelor în preajma Crăciunului și Anului Nou. Unele dintre ele au o sumedenie de variante și versiuni, potrivit diferitelor regiuni și graiuri.

Unul dintre cele mai frumoase colinde strămoșești

Unul dintre cele mai frumoase colinde strămoșești este Florile dalbe. El are diferite versiuni, în funcție de regiunile țării în care se cântă. Florile dalbe din colind reprezintă florile de măr.

Scoală gazdă din pătuţ
Florile dalbe,
Şi ne dă un colăcuţ
Florile, florile dalbe.

Că mămuca n-o făcut
Florile dalbe,
Sâtă deasa n-o avut
Florile, florile dalbe.

Pe când sâta o căpătat
Florile dalbe
Covata i s-o crăpat
Florile, florile dalbe

L-o sfădit mama pe tata
Florile dalbe
De ce s-o crapat covata
Florile, florile dalbe

Când covata o lipit
Florile dalbe
Cuptioru’ s-o urnit
Florile, florile dalbe

Când cuptoru’ o pornit
Florile dalbe
Anul Nou o şi sosit
Florile, florile dalbe
Florile, florile dalbe.

Tags : colindelela colindatsărbători de iarnă
Ursu Emanuela

The author Ursu Emanuela

Leave a Response