close
Craciunul in Franta

Traditiile din Franta sunt asemanatoare cu cele din Italia. Fiecare casa se decoreaza cu cate o decoratiune care intruchipeaza scena nasterii, iar in mai toate orasele exista targuri de Craciun unde se pot cumpara astfel de obiecte lucrate manual, care arata absolut minunat.

In toate casele se ard buturugi din lemn de cires. Acestea sunt aduse in casa si tropite cu vin rosu pentru ca mirosul raspnadit sa fie unul placut. Aceste buturugi sunt lasat sa arda toata noaptea de Ajun, alaturi de cateva lumanari care reprezinta lumina cu care crestinii ii intampina pe Maria si Iosif.  In Franta, Mos Craciun se numeste Pere Noel.

Masa principala de Craciun se numeste reveillon si se mananca in dimineata de Craciun, dupa ce oamenii se intorc de la slujba. Felurile de mancare principale includ curcan la cuptor, gasca la cuptor, foie gras, scoici si diferite tipuri de branza. Desertul este unul renumit in toata lumea, speciala buturuga din ciocolata numita Buche de Noel. In unele zone ale Frantei exista traditia de a se prepara 13 tipuri de prajituri, toate bazate pe fructe si aluat de patiserie.

Boboteaza, numita Fête des Rois ]n limba franceza, este sarbatorita pe data de 6 ianuarie. Atunci toti francezii au obiceiul de a manca o prajitura speciala cu multe migdale, numita Galette des Rois. Prajitura are in interiorul ei o coroana de jucarie si se decoreaza cu o coroana din hartie aurita.

buche9

sursa foto: blog.francedc.org

Tags : craciunul in frantatraditii de craciun
Craciun

The author Craciun

Leave a Response