close
Craciunul in Italia

Una dintre cele mai importante traditii din Italia este Scena Nasterii. Aceasta a fost popularizata de Sfantul Francisc de Asissi in 1223, dupa ce a venit de la Bethleem unde a vizitat locul nasterii Lui Iisus. Astfel oamenii au inceput sa aiba in caselele lor mici patuturi precum ieslea Domnului Iisus. Acestea se tin in casa de pe 8 decembrie pana pe 24, iar in seara de Ajun se aseaza si cate o papusa care il intruchipeaza pe Pruncul Iisus. Uneori, scena nasterii este de fapt o piramida cu mai multe rafturi, conuri de brad aurite, lumanari si o stea stralucitoare in varf. Rafturile de sus pot contine bomboane, fructe si cadouri. In Napoli exista o strada numita Via San Gregorio Armeno unde mestesugarii vand decoratiuni cu scena nasterii realizate manual.

In Ajunul Craciunului copiii italieni merg cu colinda imbracati in pastori, purtand sandale si palarii precum pastorii care au venit la ieslea lui Iisus. In aceeasi zi nimeni nu mananca carne si produse lactate, ci iau o cina bazata pe fructe de mare si apoi merg la slujba de la miezul noptii. Tipurile de peste si modul in care sunt servite variaza de la o regiune la alta.

Cand se intorc de la slujba, italienii servesc cate o felie de tort traditional numit panettone. Acesta este de fapt un chec pufos umplut cu fructe uscate sau ciocolata.

Pentru multe familii italiene masa din Ajunul Craciunului include sapte feluri de peste si se numeste Sarbatoarea celor sapte pesti, care are radacini in sudul Italiei in jurul anilor 1500. Exista diferite teorii cu privire la cele sapte feluri de mancare de peste consumate. Unii cred ca sapte reprezinta cele sapte zile ale creatiei in Biblie, altii spun ca reprezinta cele sapte sacramente sfinte ale Bisericii Catolice.

Celebrarea Craciunului incepe in italia cu 8 zile inainte de 25 decembrie, iar pe parcursul acestor zile se citesc diverse rugaciuni si se tin slujbe.

Panettone

sursa foto: annainherwonderland.com

Tags : craciunul in italiatraditii de craciun
Craciun

The author Craciun

Leave a Response