close
Crăciunul în Laponia. Cele mai frumoase tradiții în țara lui Moș Crăciun

Crăciunul este în Finlanda cea mai mare sărbătoare a anului. Tot aici este și casa lui Moș Crăciun, în Laponia. Toți cei care se gândesc la această zonă își imaginează un Crăciun de vis și visează la o zi petrecută acolo. Află ce obiceiuri se respectă în Finlanda și cum decurge Crăciunul pe acest tărâm magic.

Tradiții și obiceiuri în Laponia

În Laponia, brazii sunt împodobiţi în dimineaţa de ajun. Se așază în pomi cele mai frumoase ornamente, o mulțime de luminițe și, cel mai interesant, fructe, dulciuri, steaguri naţionale din hârtie, lumânări.

În dimineața de ajun se pun în curte un snop de grâne şi diferite seminţe, pentru ca acestea să fie mâncate de păsări. Se spune că acest obicei aduce noroc, un an prosper și înțelegere în familie. Țăranii finlandezi nu se așază la masa de Crăciun până nu se asigură că păsările au mâncat din grăunțele pe care le-au pus la dispoziția lor.

După-amiaza, finlandezii se duc la saună şi apoi întreaga familie se adună în jurul mesei şi aşteaptă vizita lui Moş Crăciun. Masa este una bogată, plină de merinde delicioase și alese: pești dintre cei mai buni, garnituri, carne de porc, friptură, legume și cele mai bune prăjituri, făcute după rețete vechi. Mai apoi, toți merg la mormintele celor trecuți în neființă, unde împart de mâncare celor săraci.

Finlandezii cred și că Sfântul Toma este cel care aduce Crăciunul, la data de 21 decembrie, când se organizează şi un târg cu numele acestuia, iar toată lumea se pregătește pentru marele eveniment: se pun la punct ultimele detalii, se aleg felurile de mâncare, se împodobesc casele. Mai mult, se zice că Sfântul Knut este cel care încheie perioada sărbătorilor de iarnă, la 13 ianuarie.

Un alt eveniment important pe care îl sărbătoresc cei din Laponia este rememorarea Sfintei Lucia, la data de 13 decembrie. Până la sfarşitul lunii decembrie, ea vizitează spitalele, şcolile şi asistă la diverse sărbători, transmițând gânduri bune tuturor, mesaje de încurajare pentru cei nevoiași. Ea poartă o rochie lungă, albă și o coroană cu luminițe așezată pe cap.

Tags : craciunul in laponiafinlandatara lui mos craciuntraditii
Oprea Andreea

The author Oprea Andreea

Leave a Response