close
targ-craciun

Târgul de Crăciun – cel mai așteptat în luna decembrie. O modalitatea frumoasă de petrecere a celei mai frumoase luni din an este să vizitezi târgurile de Crăciun din cele mai mari orașe ale țării.

Ce este Târgul de Crăciun

În România, târgurile de Crăciun se organizează din anul 2007. Sibiul a fost primul oraş din România care a organizat un târg de Crăciun, beneficiind şi de statutul de Capitală Culturală Europeană. În anii următori, târguri asemănătoare, mai mult sau mai puţin reuşite, au apărut şi în alte oraşe, precum Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov şi Bucureşti.

Cele mai frumoase târguri de Crăciun din România

Târgul de Crăciun de la Sibiu

Târgul de Crăciun din Cluj Napoca

Târgul de Crăciun din București

Târgul de Crăciun din Timișoara

Târgul de Crăciun din Piatra Neamț

Târgul de Crăciun din Brașov

Târgul de Crăciun din Oradea

În cadrul târgurilor de Crăciun se află și atelierele lui Moș Crăciun, considerate locuri mitologice în care Moșul Crăciun face jucării și cadouri pe care le oferă de Crăciun. În mitologia legată de Moș Crăciun, atelierul este un complex întins situat la Polul Nord sau în Laponia.

Aici este locul unde elfii îl ajută pe Moș Crăciun la realizarea și distribuirea cadourilor, de asemenea tot aici este locuința lui Moș Crăciun, a soției sale Crăciunița și locul în care se adăpostesc renii Moșului.

Sub denumirea de Atelierul lui Moș Crăciun se organizează și ateliere de lucru manual pentru copii în apropierea Crăciunului. Un exemplu este cel de la Târgul de Crăciun din Sibiu, unde copii participă la ateliere de brutărie, de biscuiți, de lumânări și de decorațiuni de Crăciun.

Sărbătoarea Nașterii Domnului se ține pe 25 decembrie și se continuă cu încă două sărbători ortodoxe pe 26 și 27 decembrie.

Un vechi obicei al românilor din satele unor zone ale țării, ca de pildă cele din Oltenia, era acela ca în Ajunul Crăciunului, gospodarii să se trezească dimineața devreme, să facă focul în sobă și cu o rămurică a unui pom din grădină să jăruiască jarul stând la gura sobei și să spună:

„Bună dimineața lui Ajun! /C-a venit într-un ceas bun /Să ne-aducă: porcii grași și unturoși /Și oamenii sănătoși; /Vacile cu viței, oile cu miei, scroafele cu purcei, cloștile cu pui, găinile cu ouă. La anul și la mulți ani!”

Tags : craciunsărbători de iarnătârgul de crăciun
Ursu Emanuela

The author Ursu Emanuela

Leave a Response