close
colinde

Colindele sunt magie pură. Pentru cei care iubesc sărbătorile de iarnă, colindele sunt un element extrem de important. Din luna decembrie, peste tot încep să se audă sunete de clopoței, versuri duioase, care schimbă starea de spirit până și celui mai morocănos om. Colindele românești sunt foarte apreciate și puse pe repeat toată luna decembrie.

Top 10 cele mai frumoase colinde românești

Colindele sunt cântece tradiționale românești, de tip epico-liric, având în general între 20 și 60 de versuri. Colindele sunt legate de obiceiul colindatului, datină perpetuată din perioada precreștină. Colindele nu trebuie confundate cu cântecele de stea, specifice sărbătorilor creștine de iarnă, și nici colindatul cu umblatul cu steaua.

Se cântă în preajma Crăciunului și Anului Nou. Unele dintre ele au o sumedenie de variante și versiuni, potrivit diferitelor regiuni și graiuri.

Conform tradiției, în Ajunul Crăciunului, cete de colindători merg la casele oamenilor cântând ”Bună dimineaţa la Moş Ajun”. Dacă gazda le deschide, copiii primesc nuci, covrigi, colaci, mere sau bani.

Paula Seling – Colindăm, colindăm

Ștefan Hrușcă – Scoală gazdă din pătuț

Corul Madrigal – Domnuleț și Domn din Cer

Colindele de Crăciun sunt religioase şi laice. Cele religioase sunt colindele Domnului (În drum spre Vitleim, Naşterea Domnului, Vestirea Păstorilor, Închinarea Păstorilor, Pornirea Magilor după stea, Închinarea Magilor) şi colindele Sfinţilor (Colindul Crăciunului, Sf. Vasile, Sf. Nicolae, Sf. Ion).

 Steaua sus răsare

Colindele laice (sau lumeşti) sunt adaptate de colindători la situaţia celor în faţa cărora le cântă. Există colinde de copil mic, de fată mare, de flăcău, colindul omului bogat şi milostiv, colind de preot, de cioban, de însurăţel, și așa mai departe.

Unul dintre obiceiurile cele mai cunoscute ale copiilor colindători este umblatul cu Steaua. Acest obicei evocă momentul în care, la naşterea lui Iisus, pe cer s-a ivit steaua care i-a călăuzit pe magi.

 Moș Crăciun 

Cerul și pământul

Măruț, mărgăritar

Sus la poarta Raiului

Deschide ușa, creștine

Trei păstori

Tags : colinde româneșticolindeletot 10 colinde
Ursu Emanuela

The author Ursu Emanuela

Leave a Response