close
Cine este, de fapt, Moș Nicolae. Legenda celui care aduce cadouri

Ziua de 6 decembrie este aproape la fel de așteptată la fel ca cea de Crăciun. Moș Nicolae este cel care aduce cadouri copiilor cuminți și nuielușe celor care au mai sărit calul și nu și-au ascultat părinții. Cu toate acestea, puțini știu care este legenda Moșului și cum a început el să ofere daruri.

Cine este Moș Nicolae

Sfântul Nicolae a trăit în secolele II-III d.Hr, iar data de 6 decembrie celebrată astăzi este data morţii sale, în anul 352. Nicolae a fost dus să studieze Sfânta Scriptură încă de la o vârstă fragedă, deoarece mereu i-a iubit pe cei săraci și a vrut să le ofere lor ajutorul lui.

După ce părinții săi au murit, Moș Nicolae şi-a împărţit averea săracilor, pentru că a simțit că ei au mai multă nevoie de ea decât are el. A avut grijă de fiecare om, sărac sau bogat, tânăr sau bătrân, copii și văduve și și-a încredințat viața lui Dumnezeu.

Oferirea de cadouri a devenit o tradiție de Sfântul Nicolae pentru că el însuși oferea daruri celor săraci, pentru a le face o bucurie. Potrivit unei legende, el ar fi ajutat trei fete sărace să se mărite. El e lăsate câte un săculeţ plin cu aur la poarta casei lor, astfel încât fiecare fată să aibă o zestre şi să se poată mărita. Tatăl fetelor a vrut să afle cine este cel care oferă aceste daruri, motiv pentru care a stat la pândă la ultima fată. Atunci, Nicolae a aruncat zestrea pe horn, într-o șosetă, de aici pornind tradiția cadourilor puse în pantofi.

O altă legendă l-a transformat pe Moș Nicolar în protectorul marinarilor. Se spune că, într-o zi, el se întorcea acasă pe mare, venind de la Ierusalim. S-a pornit o furtună puternică, iar Nicolae s-a rugat la Dumnezeu şi atunci furtuna s-a oprit brusc. Marinarii aflaţi pe corabie au considerat aceasta o minune.

Despre Moș Nicolae se mai spune și că el îi pedepsea pe cei care se abăteau de la dreapta credinţă, lovindu-i cu nuiaua peste mâini. De aici a pornit tradiția de a oferi nuielușe celor care nu sunt cuminți.

Tags : 6 decembrielegendaLegenda lui Mos Nicolaemod nicolae
Oprea Andreea

The author Oprea Andreea

Leave a Response