close
Recomandari

Postul Crăciunului 2020: ce nu ai voie să faci în post. Puțini credincioși țin cont de asta

Postul Crăciunului 2020_ ce nu ai voie să faci în post. Puțini credincioși țin cont de asta

Crăciunul este una dintre cele mai iubite sărbători. Crăciunul este plin de magie, de povești impresionante, gânduri bune și iubire. Credincioșii merg la biserică de Crăciun, iau parte la marea slujbă și se roagă pentru liniștea și bunăstarea familiei. Până atunci, să nu uităm de Postul Crăciunului, care este foarte important. Deși nu este un post greu, trebuie să fii atent la ceea ce nu ai voie să faci și să respecți cu sfințenie regulile de demult.

Superstiții legate de Postul Crăciunului

Deja nu mai este mult până la Crăciun, așa că este bine să știm ce avem de făcut. Postul Crăciunului nu este unul greu, însă trebuie să i se acorde o atenție deosebită. Oamenii nu au voie să consume carne, brânză și ouă, iar luni, miercuri și vineri sunt interzise și uleiul și vinul. Doar dacă în aceste zile sunt sărbători marcate cu cruce roșie și neagră, se face dezlegare la cele două alimente.

Mai mult, cu o zi înainte de începerea postului, de Lăsata Secului, femeile adună toate vasele din casă și le spală bine, pentru a se asigura că nu există pe ele nicio urmă de alimente interzise în timpul postului.

Tot de Lăsata Secului, femeile pun toate oalele din casă cu gura în jos, pentru ca oamenii să fie feriți de boli și de pagube.

Cu o zi înainte de Postul Crăciunului, oamenii adună toate resturile de mâncare, oasele, le pun într-o față de masă și le spre răsărit și rostesc următoarele cuvinte: “Păsările Cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”. Se spune că în acest mod, păsările nu vor mai strica roadeledin curte.

În timpul postului, se spune că fetele nemăritate este bine să bată pernele pentru a-și găsi ursitul mai repede și pentru a-și îmblânzi soarta. De altfel, sunt complet interzise bețiile și nu se organizează nunți sau botezuri.

Dacă vremea va fi bună în timpul postului, primăvara va fi una ploioasă. De altfel, Pe 29 noiembrie, în ajun de Sfântul Andrei, se spune că se ung ușile și ferestrele cu usturoi pentru a ține departe spiritele rele și nu se dă cu mătura de teama lupilor. În ziua de Sfântul Andrei, nu se împrumută din casă, nu se pronunță numele lupului, iar fetele fac vrăji de dragoste.

De precizat că se mănâncă peşte în toate zilele de sâmbătă şi duminică, precum şi la sărbătorile religioase marcate în calendar cu cruce roșie.

Zile cu dezlegare la pește în postul Crăciunului 21 noiembrie – când se sărbătoreşte Intrarea în biserică a Maicii Domnului;

 • 23 noiembrie – sărbătoarea Sfântului cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii;
 • 24 noiembrie – Duminica a 30-a după Rusalii;
 • 25 noiembrie – Sfânta Mare Mucenică Ecaterina, Sfântul Mare Mucenic Mercurie
 • 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României;
 • 1 decembrie – duminica a 15-a după Rusalii;
 • 3 decembrie – Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica şi Căldăruşani; 5 decembrie – Sfântul Cuvios Sava cel Sfinţit, Sfântul Mucenic Anastasie, Sfântul Cuvios Mucenic Cosma Atonitul;
 • 6 decembrie – Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei;
 • 7 decembrie – Sfânta Mucenică Filofteia de la Curtea de Argeş;
 • 8 decembrie – Duminica a 27-a după Rusalii;
 • 12 decembrie – Sfântul Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, Sfântul Mucenic Sinet, Sfântul Ierarh Alexandru, arhiepiscopul Ierusalimului;
 • 14 decembrie – Sfinţii Mucenici Tirs, Calinic, Filimon şi Apolonie;
 • 15 decembrie – Duminica a 28-a după Rusalii.
Tags : postpostul craciunuluisuperstitii de postul craciunului
Oprea Andreea

The author Oprea Andreea

Leave a Response