close
masa-craciun

Masa de Crăciun este unul dintre cele mai importante elemente din cadrul acestei sărbători. Înainte de Crăciun, gospodinele aproape că se închid în bucătărie și pregătesc cele mai iubite feluri de mâncare pentru familie și pentru musafiri.

Cinci bucate nelipsite de pe masa de Crăciun

De pe masa de Crăciun, din nicio casă, nu are voie să lipsească: friptura de porc, lebarul, sarmalele, piftia de porc și cozonacul.

Friptura de porc este combinația perfectă pentru o cină copioasă în familie. Poate fi asezonată cu murături. Mămăliga nu trebuie să lipsească, iar cei care nu consumă murături, pot apela la un pahar cu vin.

Lebarul se găsește în comerț, sub totul felul de rețete, însă, pentru gospodinele ambițioase, cumpăratul de-a gata nu este o soluție. Cu răbdare și perseverență pot reuși un lebar -rețetă de casă, care să uimească toată familia.

Sarmalele – Orice ar fi, acestea nu trebuie să lipsească de pe masa tradițională de Crăciun. Nimic nu se compară cu mirosul pe care îl emană minunatele bucate pregătite de gospodine special pentru această zi. Sarmalele pot fi: în foi de varză cu afumătură, sarmale umplute cu carne de porc în foi de varză murată, sarmale cu carne tocată și stafide, sarmale bătrânești, sărmăluțe cu ciolan învelite în bacon, și lista poate continua.

Locuri din casă pe care nimeni nu le decorează de Crăciun

Piftia de porc – Nelipsită de pe masa sărbătorilor de iană și nu numai, delicioasa piftie de porc, este mult mai gustoasă preparată în casă, după rețeta veche din străbuni.
Cozonacul – simbol al desertului tradiţional, nelipsit de pe masa românilor în zilele de sărbătoare,  cozonacul este vedeta sărbătorilor tradiționale românești.

Fără aroma cozonacului în bucătărie, parcă nu este Crăciun.

În perioada sărbătorilor importante din an – Crăciun, Paște, dar și la alte sărbători, pe masa fiecărei familii din România există cel puțin un cozonac. Este produsul pe care se focusează de sărbători toate cele peste 7000 de companii din domeniul panificației şi patiseriei.

Totodată, este și produsul pe care se focusează gospodinele, înainte de Crăciun. Folosind rețete care mai de care mai complexe, ele fac din tradiționalul cozonac, un adevărat deliciu pentru masa de sărbători.

Tags : bucate tradiționalecraciunmâncaremasa de craciun
Ursu Emanuela

The author Ursu Emanuela

Leave a Response