close
JULFA

De sărbătorile de iarnă, toate gospodinele se întrec în rețete care mai de care mai gustoase pentru a-și impresiona familia și rudele. Turta cu julfă este una dintre bucatele tradiționale care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Această delicatesă are mai multe denumiri, în funcție de regiunea țării în care se face. „Scutecele Domnului”, „julfă”, „turte de Crăciun” sau „Pelincile Domnului” sunt doar câteva dintre denumirile sub care ai să regăsești acest desert tradițional pregătit de gospodine în Ajun de Crăciun.

Julfa – Scutecele Domnului

Din cele mai vechi timpuri, oamenii de la țară așteptau preotul și colindătorii cu nuci, mere și tură cu julfă. Odată cu trecerea timpului, tradiția s-a pierdut și acum prea puține gospodine mai pregătesc acest preparat poate și pentru că se face destul de greu.

Turta cu julfă este un desert care se face din turte coapte pe plită și o cremă din spumă de cânepă, care se numește julfă.

Rețeta turtei cu julfă

Ingrediente pentru julfă:

– 1 kg seminţe de cânepă
– 400 g zahăr, arome

Pentru turte:
500g făină tip 000
1 linguriță rasă de sare
300 ml apă călduță
Umplutura de nucă:
900 g miez de nucă sau mix de nucă cu alune de pădure
Sirop:
1,2 L apă
1 kg zahăr sau 500 g zahăr și 500 g miere
2 plicuri zahăr vanilat
1 lingură coajă de potocale rasă
1 lingură coajă de lămâie rasă
zeama stoarsă de la o portocala (optional)

Făina cernută se amestecă cu apa călduță și cu sarea. Se formează un aluat care se frământă 5 minute cu mâna sau la robot. Aluatul trebuie să fie moale și nelipicios. Se scoate din castron și se infloliază cu plastic. Se lasă 10 minute la odihnit pe masa de bucătărie după care de împarte în 4 părți – se lucrează mai ușor așa.3 părți de aluat se acoperă cu folie ca să nu se usuce și a 4-a trece pe masa de lucru înfăinată. Din ea se întinde cu sucitorul o foaie mare de tot. Se tot rulează aluatul pe sucitor, se întinde, apoi se derulează și se presară cu făină.Foaia trebuie să fie mare și cât mai subțire – de 1 mm grosime (mai subțire decât o carte de joc).

Peste foaia întinsă se așază tava de 20×25 cm (sau tava voastră în care urmează să montați turtele) și se decupează cât mai multe foi. Au ieșit 4 foi dintr-o bucată de aluat. Marginile se pun deoparte și se adună de la toate cele 4 parți de aluat și se întind iar – din ele ies alte 4 foi.

În total ies 20 de foi. Rând pe rând se pun în tavă în teancuri – presărate bine cu făină între ele. Deasupra se acoperă cu folie de plastic ca să nu se usuce. Pentru coacere se folosesc tigăi rectangulare sau tăvi mai proaste care se pot pune direct pe ochiul aragazului. Asta e metoda cea mai rapidă. Unele gospodine coc turtele la cuptor dar durează mai mult.

Se încinge o tigaie cu dimensiunile cât foaia (20 x 25 cm) și fără ulei sau altă grăsime, la sec. Se așază prima turtă și se coace pe o parte, apoi se întoarce pe verso și se coace mai departe. Turtele se umfla la copt ca lipiile și se rumenesc ușor pe alocuri. Multă lume cumpără direct lipii arăbești ca să nu mai stea să facă turte de casă.

Turtele coapte se pun deoparte în formă de teanc.

Tags : desert de craciunprăjiturătura cu julfă
Ursu Emanuela

The author Ursu Emanuela

Leave a Response