close
Cele mai frumoase tradiții și obiceiuri de Crăciun la olteni

Crăciunul este una dintre cele mai frumoase sărbători de iarnă, mai ales pentru copii. Deși de multă vreme nu am mai avut parte de un Crăciun de poveste, cu zăpadă și un peisaj pe măsură, ca în copilărie, spiritul sărbătorilor a rămas același. Există o mulțime de tradiții și obiceiuri de care românii țin cont, în special în zona Olteniei. Află ce fac oamenii de Crăciun, pentru a se asigura că le va merge bine tot anul.

Tradiții oltenești de Crăciun

În ziua de Crăciun, oltenii obișnuiesc să adune gunoaiele de prin curte. Toată familia se implică în acest proces de curățenie, deoarece se crede că astfel gospodăria va avea mulți pui. După ce gunoaiele sunt strânse, își intră în rol femeile. Acestea se așază pe vine, la fel ca o cloșcă. Tot pentru bunăstarea familiei, femeile ating pomii din grădină cu mâinile pline de aluat de cozonac,  pentru ca aceștia să fie roditori în anul care vine.

În Oltenia se merge cu colindul. Cel mai cunoscut colind este Steaua. Aici se organizează grupe de câte 4 colindători, iar fiecare dintre ei are un rol important: unul ţine Steaua, celălalt este responsabil cu adunatul banilor, al nucilor şi al covrigilor, iar ceilalţi doi ţin sacul şi un ciomag, pentru a se apăra de câini.

Tot pentru ca anul următor să fie unul roditor, iar bunăstarea să nu ocolească familia și casa, în satele din Oltenia, în seara de Ajun, se ung adăposturile animalelor, iar vitelor li se pun între coarne căței de usturoi. De asemenea, oltenii sunt foarte convinși de faptul că în dimineața Crăciunului este bine ca membrii familiei să se spele pe față cu apă curgătoare, în care este așezată o monedă de argint, pentru fi feriți de boli tot anul.

În ajunul Crăciunului, în mai multe comune se vrăjeşte la foc. Toţi membrii familiei se adună în jurul focului şi dau cu o nuia în foc zicând: “Bună dimineaţa lui Ajun / Că-i mai bună a lui Crăciun / Într-un ceas bun / Oile lânoase / Vacile lăptoase / Caii încurători / Oameni sănătoşi / Să se facă bucatele, porumbul, grâul.”

De Crăciun, oltenii nu uită nici de cei trecuți în neființă. Dimineaţa, femeile pleacă la cimitir. Mai apoi, ele se întorc acasă, scot colacii care stau la copt şi îi pun pe masă. Pe fiecare colac se pune câte un ou şi câte o lumânare, pe care le împart apoi tuturor vecinilor. În plus, ele se pregătesc intens și pentru a umple masa de Crăciun cu tot felul de bucate alese. Oltencele se mândresc cu pregătirile lor și le place să aibă la masa lor foarte mulți oameni.

Tags : craciuncraciunul la oltenitraditii de craciun
Oprea Andreea

The author Oprea Andreea

Leave a Response