close
Crăciunul în Maramureș. Tradiții și obiceiuri

Crăciunul este una dintre cele mai așteptate sărbători ale anului, în special pentru copii. Când vine vorba de tradiții și obiceiuri, românii sunt fruntași, dar maramureșenii au ceva al lor când vine vorba de sărbătorile de iarnă. În această zonă simți pur și simplu că timpul a stat în loc și că nimic nu s-a schimbat din cele mai vechi vremuri. Tradiția la ei este sfântă, ceea ce aduce fericire tuturor celor care au ocazia să pășească pe tărâmurile din Maramureș în preajma Crăciunului.

Tradiții și obiceiuri în Maramureș

Pregătirile în Maramureș pentru Nașterea Domnului încep cu câteva săptămâni înainte. Copiii din sate se adună în cete şi merg la bătrânul satului pentru a învăța cum să cânte Viflaimul. Până în seara de Ajun, fiecare trebuie să ştie exact ce are de făcut şi niciunul nu are voie să iasă din cuvântul bătrânilor, pentru că acest obicei trebuie respectat cu sfințenie, iar colindul trebuie să iasă impecabil.

Colindătorii vor intra doar în casele unde sunt primiți cu drag. De aceea, oamenii țin porțile deschise, lumina aprinsă, pentru a da de veste că îi așteaptă pe copii să le aducă vestea cea mare: Nașterea Domnului. Tradiţia spune că nu trebuie să existe nicio casă necolindată, pentru că vei ajunge de râsul satului și vei fi urmărit de ghinion.

De Crăciun, cei din Maramureș împodobesc bradul cu mândrie. Aceștia folosesc beteală, globuri, instalații, iar în vârf pun Steaua, care vesteşte Naşterea Domnului. Totuși, în trecut, pomul de Crăciun se împodobea cu mere, nuci, boabe de fasole înșirate pe ață, panglici din hârtie creponată, iar mai apoi cu bomboane, globuri, vată și artificii. În unele sate din Maramureș încă se mai practică acest obicei.

Un alt obicei de care se mai ține cont este tăierea porcului. Se zice că cei mai fricoși nu au voie să taie porcul, pentru că animalul va simți teama și va suferi și mai mult. Sângele porcului este adunat până la ultima picătură şi amestecat cu mălai. Această amestec va fi păstrat tot restul anului, iar când cineva se va îmbolnăvi, se zice că va fi ars și îl va ajuta să își revină.

Un alt obicei de Crăciun al morosenilor este acela de a se spăla pe față cu apă curgătoare, în care pun un ban de argint. Se spune că acela care păstreaza ritualul va avea un an nou ferit de boli și ghinion. În plus, ei îmbracă cele mai frumoase straie, pregătite special pentru marea sărbătoare, și merg la biserică de la mic la mare.

Tags : craciunmaramurestraditii de craciuntraditii si obiceiuri
Oprea Andreea

The author Oprea Andreea

Leave a Response