close
Cum arată Crăciunul în Moldova

În Moldova, tradițiile de ani și ani se respectă chiar și în zilele noastre. Pentru cele mai importante sărbători, moldovenii au multe obiceiuri de care țin cont. În special de Crăciun, oamenii respectă cu sfințenie tradițiile cu care au crescut și care caracterizează zona lor. Află ce fac moldovenii de Crăciun, cum își petrec ei sărbătorile de iarnă.

Crăciunul în Moldova. Tradiții și obiceiuri

Crăciunul în Moldova este caracterizat de multe tradiții și obiceiuri. Este cea mai așteptată perioadă a anului și este celebrată cum se cuvine. Pe lângă împodobirea bradului, la care participă întreaga familie, are loc și împodobirea caselor cu plante, despre care se spune că poartă noroc tuturor celor din familie: busuioc, maghiran şi bumbişor.

De Crăciun, femeile din Moldova stau în bucătărie mai mult decât niciodată și pregătesc cele mai alese bucate. Principala carne care se folosește este cea de porc. Se spune că fetele nemăritate îşi pot vedea ursitorul dacă pun într-o strachină, pe prispă, sub fereastră, câte puțin din fiecare fel de mâncare pregătite de mamele și bunicile lor.

În plus, tot de Crăciun, gospodinele pregătesc turte, pe care le păstrează până la primăvară, când sunt puse între coarnele vitelor atunci când pornesc la arat. Acestea trebuie să aibă o formă rotundă, precum Soarele și Luna. Mai mult, se fac și colaci în formă de opt numiți Crăciunei, care se așază la icoane și se păstrează acolo până pe 23 martie, la Echinocțiul de primăvară.

Tot de Crăciun, femeile bagă în cuptor o piatră și ascund furca de tors, pentru a feri casa de șerpi.

Un alt obicei, întâlnit și în Maramureș, este atingerea pomilor cu mâinile pline de cocă, pentru ca aceștia să fie feriți de vremea rea și să producă multe roade. Se rostesc următoarele cuvinte: “Cum sunt mâinile mele pline de aluat, aşa să fie pomii încărcaţi cu rod tot anul.”

Când vine vorba de colinde, moldovenii sunt foarte pricepuți. Ei țin mult la acest obicei, iar copiii, încă de la vârste fragede, sunt îndemnați să meargă să cânte pe la casele oamenilor. În seara de Ajun, ei se adună în grupuri numeroase și vestesc Nașterea Domnului. Gospodinele îi întâmpină cu pâine și sare, exprimându-și în acest mod bucuria față de oaspeții lui. Colindătorii poartă fie costume populare, fie costume care ilustrează anumite personaje din Biblie.

În ziua de Crăciun, toți oamenii, de la mic la mare, merg la biserică îmbrăcați în cele mai frumoase haine. Timp de trei zile, casele moldovenilor răsună de colinde și voie bună. Atmosfera este una de poveste!

Tags : craciunmoldovatraditii in moldovatraditii si obiceiuri
Oprea Andreea

The author Oprea Andreea

Leave a Response