close
De unde vine tradiţia luminițelor de Crăciun. Ce semnifică ornamentele

Spiritul Crăciunului deja se simte. Una dintre cele mai așteptate sărbători este aproape, iar pregătirile urmează să înceapă. Cel mai interesant moment este împodobirea casei, a bradului, acțiune la care participă toată familia, de la mic la mare. Totuși, puțin știu de unde vine exact această tradiție și cât de veche este ea. Află de când au început oamenii să orneze casa de Crăciun.

Unde au apărut prima data ornamentele de Crăciun

Crăciunul este despre familie, despre liniște sufletească, despre cadouri și cele mai bune preparate speciale. Totuși, nu este Crăciun dacă la casele oamenilor nu se văd luminițele care strălucesc cu putere în fieare an.

Astfel, ornamentele de Crăciun îşi au originea în secolele XVII- XVIII, în Germania, acolo de unde se trage şi originea lui Moş Crăciun. Germanii au combinat cele două elemente, bradul și luminile și astfel a luat naștere tradiția pomului de Crăciun cu lumânări aprinse.

Inițial, casele erau ornate cu lumânări, la fel și brazii. Aceștia legau cu ață lumânările de crenguțe sau foloseau ceară topită pe post de adeziv. Totuși, iluminatul nu era deloc rezistent și nici sigur, motiv pentru care lumânările din brad nu se țineau aprinse mai mult de 30 de minute, iar locuitorii caselor le supravegheau în permanență.

Lucrurile au evoluat pe parcurs, mai exact în secolul al XIX-lea. Pe 22 decembrie 1882, Edward Johnson, vicepreședinte al companiei Edison Electric Light și prieten al lui Thomas Edison -celebrul inventator al becului electric- și-a împodobit bradul din locuința sa din cartierul Manhattan cu 80 de becuri roșii, albe și albastre.

Cât despre globurile de Crăciun, fără de care nu poate fi ornat un brad, înainte ca ele să apară, erau înlocuite cu mere, nuci, covrigi sau produse de patiserie coapte în formă de stea, inimă sau floare. Mai mult, de crengile bradului erau agățate și bomboane sau acadele, cum se mai obișnuiește și acum în unele zone.

Beteala, un alt element caracteristic bradului de Crăciun, a apărut în urmă cu mult timp. Inițial, aceasta era confecționată din argint mărunțit. După un timp, argintul a fost înlocuit cu staniu și plumb, iar mai apoi din aluminiu, un material mult mai ieftin.

Tags : Bradul de Craciuncraciuninstalatiiluminite de craciuntraditii
Oprea Andreea

The author Oprea Andreea

Leave a Response