close
brad de craciun

Pomul vesnic verde este utilizat de mii de ani pentru a sarbatori festivalurile iernii (pagane si crestine). Paganii atarnau ramuri de brad in casele lor in timpul solstitiului de iarna ca un semn ca primavara este aproape. Nu se stie exact cand brazii au inceput sa fie simbolul Craciunului, insa cel mai probabil acest obicei dateaza de acum 1000 de ani si a inceput in Nordul Europei.

Prima utilizare oficiala a unui brad de Craciun a fost in capitala Letoniei, Riga, in jurul anului 1510. In mijlocul pietei centrale exista o piatra inscriptionata astfel: „Primul pot de Anul Nou din Riga, 1510”, in 8 limbi. In 1584, istoricul Balthasar Russow scrie despre un obicei din Riga. Conform scrierilor sale, in mijlocul pietei se afla un brad decorat, iar oamenii cantau si dansau in jurul lui.

Prima persoana care a adus un brad in casa este cel mai probabil Martin Luther, in secolul 16. Povestea spune ca intr-o noapte, inainte de Craciun, el se plimba prin padure si privea stelele stralucind printre ramurile brazilor. Totul era atat de frumos, incat el a mers acasa si le-a spus copiilor ca acest lucru ii aminteste de Iisus, care a lasat stelele cerului pentru o seara, ca sa vina pe Pamant.

In Germania, primii pomi de Craciun erau decorati cu turta dulce, nuci si mere. Abia mai apoi au aparut ornamentele din sticla si hartie. La inceput, in varful bradului se pune o statueta care-l intruchipa de copilul Iisus. In timp aceasta s-a transformat intr-un inger, iar mai apoi intr-o stea.

Primii brazi de Craciun au ajuns in Anglia in jurul anului 1830, insa au devenit foarte populari in 1841 cand Printul Albert a adus un brad in castelul Windsor. Pe atuncii pomii erau decorati cu lumanari, care reprezentau stelele cerului. Acest obicei inca se mai practica in unele tari din Europa. In 1895 Ralph Morris, un telefonist american, a inventat instalatia de pom electrica, similara celor pe care le folosim astazi. Astfel el a minimizat riscul incendiilor.

Beteala a fost creata in Germania si intial era confectionata dinf asii subtiri de argint batut. Aceasta a devenit foarte populara abia dupa ce a fost invetat plasticul, fiind mult mai ieftina si accesibila.

Numeroase sate si orase au proprii lor brazi de Craciun, unul dintre cei mai faimosi fiind bradul din Trafalgar Square din Londra, care este oferit de catre Norvegia in fiecare an, ca o multumire pentru ajutorul acordat in al doilea razboi mondial.

sursa foto: leyhill.info

Tags : Bradul de Craciunwow
Craciun

The author Craciun

Leave a Response