close
steaua

Mersul cu Steaua este cel mai cunoscut obicei romanesc de Craciun. Acesta simbolizeaza traseul facut de magii care au vestit nasterea Mantuitorului, urmand Luceafarul de pe cer. Cei care duc vestea Nasterii Domnului in ziua de Craciun sunt copiii.

Copiii pot merge cu Steaua inca din Ajunul Craciunului, oricand pana in zilele de Craciun, pana in ziua Bobotezei sau a Sfantului Ion. Acesti copii colindatori se mai numesc stelari sau luceferi. Cei care merg cu steaua sunt in special baietii, dar uneori in cetele de colindatori exista si fete.

Stelarii sunt imbracati in straie populare sau in haine albe cu panglici multicolore. Copiii poarta pe cap coifuri precum aveau magii biblici. Steaua este reprezentata printr-o stea pe o lucratura din lemn care are de la 4 la 8 colturi (in functie de dorinta artizanului sau maiestria cu care o creeaza).

De multe ori de Steaua din lemn se ataseaza un clopotel pentru a fi siguri ca se da vestea Nasterii Domnului nostru, Iisus Hristos. Stelarii se opresc din poarta in poarta pentru a spune colindul stelei, dar si alte colinde. Acestia sunt rasplatiti cu bucate si bani sau bautura (daca sunt adulti).

Acest obicei este practicat in orice colt din tara, fara diferente semnificative. Iata mai jos si versurile colindei stelei:

Steaua sus rasare
Ca o taina mare
Steaua straluceste
Si lumii vesteste
Si lumii vesteste

Ca astazi Curata
Preanevinovata
Fecioara Maria
Naste pe Mesia
Naste pe Mesia

In tara vestita
Betleem numita
Magii cum zarira
Steaua si pornira
Mergand dupa raza
Pe Hristos sa-l vaza
Pe Hristos sa-l vaza

Si daca pornira
Indata-L gasira
La Dansul intrara
Si se inchinara
Si se inchinara

Cu daruri gatite
Lui Hristos menite
Ducand fiecare
Bucurie mare
Bucurie mare

Care bucurie
Si aici sa fie
De la tïnerete
Pan-la batranete
Pan-la batranete

sursa foto: b365.ro

Tags : craciunobiceiul cu steauaobiceiuri de craciunsteauasteaua de craciuntraditii de craciun
Craciun

The author Craciun

Leave a Response