close
Obiceiuri de Crăciun în Banat. Cum merg bănățenii la colindat

Crăciunul este una dintre cele mai importante sărbători ale anului, așteptată de către toată lumea, din toate colțurile lumii. Fiecare țară are propriile obiceiuri și tradiții de care țin cont cu ocazia Nașterii Domnului, la fel și România. Semnificaţia sau originea multora dintre ele s-au pierdut, însă în anumite zone ale țării se mai respectă cu sfințenie. Află ce obiceiuri au de Crăciun cei din Banat, cum merg la colindat sau ce se face de Ignat.

Cele mai frumoase obiceiuri din Banat

În Banat, tradiția de Crăciun s-a păstrat vie. Unul dintre cele mai importante obiceiuri este colindatul din Ajun. Cetele de copii, precum și cele de adulți, merg din casă în casă pentru a vesti Nașterea Domnului. Un alt obicei este cel al „Viflaimului”, moment în care copiii refac scena Nașterii Domnului, în casă sau în curtea gazdei. Se zice că cei care primesc colindul în casa lor vor avea parte de noroc tot restul anului, vor fi feriți de rele și Dumnezeu le va călăuzi drumul.

Se spune că atunci cel mai vârstnic membru al familiei aruncă în fața colindătorilor boabe de grâu și de porumb și apoi le amestecă cu sămânța pe care o vor planta, vor avea o recoltă foarte bună anul următor.

De Crăciun, gospodinele pregătesc unele dintre cele mai alese bucate. Totuși, înainte de ziua de 25 decembrie, bănățenii postesc, pentru ca sufletul lor să fie mai împăcat. De altfel, la masa de Crăciun, sub toate bunătățile pregătite, este bine să fie așezate fire de fân și semințe de porumb, grâu sau floarea-soarelui, pentru liniște și bogăție în casă. După masa din seara sfântă, acestea se oferă animalelor.

În trecut, fetele și băieții se adunau și mergeau pe la case în grupuri numeroase, costumați: femeile în bărbați și invers. Aceștia organizau hore, diferite dansuri, iar, într-un final, perechile formate se sărutau. Gazdele îi cinsteau pe copii cu băutură, cârnați și colaci.

Etnicii romi din Măguri celebrează „Crăciunul țiganilor”. În ziua de Ignat, ei își mânjesc obrajii cu sânge și cred că în acest fel vor fi feriți de boli, probleme, dar și de spiritele rele, care se vor speria de înfățișarea lor dură. Cei care nu au porci de tăiat trebuie să își înțepe degetul cu un ac pentru a vedea sânge.

Tags : Banatcraciunul in banattraditii de craciuntraditii si obiceiuri
Oprea Andreea

The author Oprea Andreea

Leave a Response