close
Practici ezoterice in Craciunul romanesc

Craciunul romanesc este plin de simboluri si obiceiuri pagane, insa unele dintre acestea aluneca spre ocultism si magie, ceea ce il face si mai interesant pentru cei care considera aceasta sarbatoare o banalitate. Iata cateva practici magice, ezoterice, din Romania despre care nu ai stiut pana acum, vechi de secole.

MANCARE PENTRU PASARI SPRE RASARIT

Gospodinele de la tara din Oltenia se trezesc in Ajunul Craciunului inainte sa rasara Soarele si le arunca pasarilor mancarea in ograda inspre Rasarit. Motivul? Aceasta ar fi o practica magica ce le-ar tine pe pasari departe de plantele din gradini, pentru a se evita eventualele stricaciuni.

OAMENII CLOSCA
In ziua in care se taie porcul (Ignatul – 20 decembrie), oamenii merg la vecini si se aseaza pe paiele lor ca si niste closte. Daca barbatul sta closca, adevarata closca, cea din cotet, va avea cocosei, iar daca sta femeia pe paie, closca va avea gaini.

VRAJI IN JURUL FOCULUI
Tot din Oltenia vine un obicei ezoteric: oamenii scormonesc in foc zicand:
« Buna ziua lui Ajun
Ca-i mai buna-a lui Craciun
Porcii grasi si unturosi
Si oamenii sanatosi.
Oile lanoase, vacile laptoase
Caii-ncuratori, boii tragatori
Cate scantei, atatia miei si purcei. »

BATUL DE COLINDA VINDECA BOLILE
In anumite regiuni, taranii lovesc cu batul de colindat (nuiaua frumos impodobita pe care o primesc ”copiii rai”) picioarele vitelor pentru a fi ferite de boala si burta acestora, pentru a naste viteti sanatosi si frumosi.

MANCARE PENTRU MORTI
Familiile care au morti si nu pot fi cu ele la masa de Craciun pun pe masa peste, sare, grau si un pahar cu apa deoarece credinta spune ca mortii vin si mananca din ele.

TORSUL SI MARITISUL
Intre Craciun si Boboteaza (Sfantul Ioan) nu se toarce deloc in casele taranesti acolo unde exista o fata mare din teama ca aceasta nu se va marita in anul ce va urma.

sursa foto: youtube.com

Tags : craciunobiceiuri de craciunpractici ezoterice de craciuntraditii de craciun
Craciun

The author Craciun

Leave a Response