close
taierea porcului

Taierea porcului are loc in ziua de Ignat, pe 20 decembrie. La aceasta activitate participa toata familia, sarcinile fiind impartite intre toti membrii. Porcii se taie dimineata devreme, insa nu inainte ca ei sa fie stropiti cu agheazma si asezati cu capul spre rasarit. Se spune ca in noaptea de 19 spre 20 decembrie, procii viseaza ca vor fi taiati, motiv pentru care ei nu mai mananca si nu se mai ingrasa. Persoanele slabe de inima nu trebuie sa participe la aceasta activitate, deoarece traditia spune ca porcul va muri greu, iar carnea va fi tare.

Aceasta zi este de fapt inchinata Sfantului Ignatie Teoforul, insa in popor este cunoscuta sub numele de Igantul porcilor. Sfantul Ignaitie Teoforul a fost un martir al Bisericii Ortodoxe, aruncat in arena si sfasiat de lei pentru ca nu s-a lepadat de credinta noastra stramoseasca. Particele din moastele sale se afla la Glalati, Manastirea Tismana si Schitul Darvari din Bucuresti.

In aceasta zi barbatii casei taie porcul si il parlesc cu paiele stranse de-a lungul anului. Dupa ce a fost taiat si parlit, ei aseaza o patura peste el si copii il incaleca, in semn de veselie. Se spune ca astfel porculv a fi mancat cu bucurie si carnea va fi buna. Femeile se ingrijesc sa imparta carnea pe categorii, alegand cele necesare pentru carnati, toba, caltabosi, friptura si piftie. Slanina se afuma, iar intestinele sunt curatate si se folosesc la prepararea mezelurilor.

Besica care ramane de la porc se usuca si se umple cu graunte. Copii o iau cu ei cand merg cu uratul, crezand ca zgomotul pe care-l fac grauntele reprezinta veselia pe care o vor avea peste an.

Traditia spune ca in ziua de Ignat e bine sa vezi sange, pentru a fi ferit de boli tot anul, iar gospodariile care nu taie porcul, trebuie sa taie macar o gaina. In aceasta zi nu se coase, nu se taie si nu se lipeste nimic.

sursa foto: realnewslist.wordpress.com

Tags : ignattaierea porculuitraditii de ignat
Craciun

The author Craciun

Leave a Response