close
traditii din transilvania

Craciunul in Transilvania, ca in orice regiune a tarii, este plin de farmec si culoare. Aici se impletesc diferite culturi care formeaza o adevarata coroana de diversitate, sesizabila mai ales in preajma sarbatorilor, cum sunt si cele de iarna.

In Transilvania conlocuiesc romani, maghiari, romani de etnie germana (sasi), rromi, ucrainieni etc. Obiceiurile si traditiile de Craciun din Transilvania sunt impartasite de toate etniile, ba uneori transilvanenii romani preiau anumite obiceiuri de la popoarele vecine, de la ucrainieni sau maghiari. Iti prezentam 5 obiceiuri fara de care Craciunul in Transilvania nu ar avea loc.

STEAUA
Colindatorii umbla prin sat cu steaua vestind nasterea lui Iisus Hristos. Acestia colinda „Steaua sus rasare” in data de 25 decembrie, in fiecare an. In general, colindatorii merg in cete de catre patru: ingerul si cei trei crai sau magi care au vestit nasterea Domnului.

CHEMATUL FETELOR LA JUNI
Aceasta traditie este specifica Transilvaniei, fiind pastrata din tata in fiu. Junii, baietii tineri, sunt imbracati in straie populare traditionale in data de 25 decembrie si merg la casele fetelor de maritat sa le cheme la petrecere. Parintii fetelor ii servesc cu o desaga de vin sau ghin, cum se spune in ardeleneste, si cu prajiturele.

CAPRA
Desi e un obicei stravechi asociat cu agricultura, astazi mersul cu capra prin satele si orasele ardelenesti simbolizeaza veselia si bucuria transmisa din casa in casa.

METELEAUA
Meteleu este un papusoi din baie care este aruncat in foc in ziua solstitiului de iarna (pe 25 decembrie). In satele transilvanene, oamenii aprindeau de mult focuri, ca si cele de tabara, pentru a alunga raul si a avea un an nou prosper. Meteleul se arde in fiecare sat din Ardeal in centrul localitatii.

BORITA
Aceasta datina provine de la maghiari, fiind dusa mai departe doar de ungurii ceangai din Transilvania. Borita este o masca pe care o poarta flacaii pentru a alunga spiritele rele. Acesta canta si danseaza, singur sau in grup, dar numai alaturi de alti feciori.

sursa foto: picscristmas.com

Tags : boritameteleauaobiceiuri de craciunobiceiuri de craciun transilvaniatraditii de craciun
Craciun

The author Craciun

Leave a Response