close
Tot ce trebuie să știi despre vâsc. Cele mai interesante tradiții

Crăciunule este una dintre cele mai iubite sărbători. Cele mai frumoase tradiții și obiceiuri sunt respectate de sărbătorile de iarnă și, având în vedere că ziua cea mare se apropie tot mai repede, trebuie să fim informați cu privire la tot ceea ce trebuie să facem pentru a ne merge bine. Una dintre curiozități este legată de vâsc, planta cel mai des întâlnită în casele oamenilor în preajma iernii. Află cât mai multe despre vâsc din acest articol.

La ce folosim planta numită vâsc

Vâscul este cea mai întâlnită plantă în preajma sărbătorilor de iarnă în casele oamenilor. Ea mai este numită și creanga de aur și are un rol important pentru oamenii care țin cont de tradiții. Planta creşte pe vârful bradului, teiului, stejarului sau frasinului. Mare atenţie, bobitele ei pot fi toxice și nu sunt destinate consumului.

Vâscul era considerat o plantă sacră atât de norvegieni și de druizii celți, cât și de indienii nord-americani. Atârnat deasupra ușii, vâscul aduce noroc în casă, bunăstare și fericire. Vâscul este rezistent la frig și întuneric și se menține verde mereu.

Potrivit unei tradiții mult răspândite, cei care se sărută de Crăciun sub o ramură de vâsc vor avea bucurie și fericire. Vâscul nu lipsește din casele românilor nici de Revelion. Acesta se așază la ușă, pe mese, sub formă de ornamente și se pune că aduce noroc și belșug în casa celor care îl tratează așa cum se cuvine.

O legendă spune că Balder, fiul zeiței norvegiene Frigga, ar fi fost ucis de o săgeată din vâsc. Lacrimile albe ale zeiței l-au readus la viață, iar ea a binecuvântat planta.

O altă tradiție veche arată că, atunci când doi dușmani se întâlneau din întâmplare sub un pom în care era vâsc, ei încetau imediat dușmănia și se împăcau, datorită puterii pe care o avea vâscul.

Se spune că vâscul era și un leac pentru fertilitate. Mai mult, nicio fată prinsă de un băiat sub vâsc nu putea refuza sărutul. Sărutul sub vâsc simboliza prietenie, iubire, viață plină de noroc. Dacă fata rămânea nesărutată, avea ghinion în dragoste în anul următor și nu se căsătorea.

Tags : planta de craciuntraditiitraditii de craciunvasc
Oprea Andreea

The author Oprea Andreea

Leave a Response