close
clopote

V-ati intrebat vreodata de ce asociem clopoteii cu Craciunul? Iata raspunsul!

Clopotele, mai ales cele din biserica, sunt asociate cu Craciunul inca din cele mai vechi timpuri. In bisericile anglicane si catolice ziua bisericeasca incepe la apus, astfel incat slujba ulterioara este prima slujba a zilei. Asadar slujba din seara de Ajun este de fapt prima slujba care se tine de Craciun. In toate bisericile se trag clopetele pentru a marca inceputul acestei slujbe!

In unele biserici din Marea Britanie exista obiceiul ca cel mai mare dintre clopetele bisericii sa sune de 4 ori in ora dinainte de miezul noptii sfinte, iar apoi la miezul noptii toate clopotele sunt trase in semn de sarbatoare. Se crede ca Iisus s-a nascut la miezul noptii, cu toate ca nu exista nici o dovada in acest sens. O multime de biserici din toata lumea tin slujbe in noaptea de Ajun si trag clopotele in semn de recunostinta si bucurie. In numeroase tari catolice precum Franta, Italia sau Spania, slujba de la miezul noptii este extrem de importanta si nimeni nu lipseste de la ea.

In perioada Victoriana nu se mergea cu colinda fara acesti clopotei care insufleteau interpretarile copiilor. Uneori se auzeau doar clopotele, iar colindele erau doar o linie melodica fara versuri. Clopoteii sunt si astazi foarte populari si ne duc cu gandul la sarbatorile de iarna. In zilele noastre copiii au clopoteii la ei atunci cand merg cu uratul sau cu steaua. De asemenea, acestia sunt folositi si ca obiecte de decor in casa pe timpul sarbatorilor sau decoratiuni pentru bradul de Craciun.

sursa foto: christmasgator.com

Tags : clopoteicraciuntraditii de craciun
Craciun

The author Craciun

Leave a Response