close
traditii-de-craciun-in-maramures1

Traditii de Craciun in Maramures. Maramuresul inca mai pastreaza vii unele din traditiile si obiceiurile care se practica de Craciun. Pe langa celebrul obicei al colindatului, umblatul cu Viflaimul sau cu steaua, inca mai exista traditii de Craciun in Maramures.

Maramuresul inglobeaza toata viata rurala, obiceiurile si modul de viata al taranului roman. Orice trecator, musafir sau turist  are oportunitatea de a face un pas inapoi in timp si de afi martorul unei vieti simple.

Casele trebuie sa fie luminate si cu portile deschise.   In seara de Ajun, cetele de feciori incep sa umble la colindat, o data cu lasarea serii. Dupa ce s-au pregatit temeinic pentru aceasta zi, barbatii incep sa colinde pe la casele oamenilor. Vor intra doar acolo unde sunt bine primiti. De aceea, casele trebuie sa fie luminate si poarta deschisa, doar asa vor sti colindatorii unde sa intre. Traditia spune ca nu trebuie sa existe casa necolindata. E rusine ca barbatii sa nu-ti calce pragul casei. Colindul tine pana a doua zi, cand toate cetele de feciori se intalnesc la biserica.

traditii-de-craciun-in-maramures4

Traditii de Craciun in Maramures

Viflaimul.  Dupa sfarsitul Liturghiei din 25 decembrie, barbatii trebuie sa joace Viflaimul. Este o piesa de teatru popular ce reprezinta primele zile din viata lui Iisus. In piesa apar toate personajele care au legatura cu momentul Nasterii Domnului. In fata bisericii, fiecare trebuie sa-si cunoasca bine rolul. Chiar si dupa sute de ani, acest obicei este respectat cu strictete de maramureseni. Viflaimul este punctul culminant al Craciunului, aici se aduna tot satul si isi arata fiecare devotamentul fata de cele sfinte. Viflaimul face parte din traditii de Craciun in Maramures.

traditii-de-craciun-in-maramures2

Jocul Mosilor. La originea acestuia se pare ca au stat ceremoniile cu masti din noptile de priveghi – ritual stramosesc de cinstire a mortilor. Masca propriu-zisa de mos maramuresan realizata din blana de cornute se deosebeste de masca similara din restul zonelor etnografice ale tarii prin faptul ca nu are coarne.

Taiatul porcului. Un obicei care este in continuare etrem de important si deloc neglijat in zona Maramuresului. Sacrificarea porcului se facea inainte intr-o anumita zi, cea de Ignat si in zorii zilei. Chiar daca data nu se mai respecta, se pastreaza inca o serie intreaga de ritualuri, care au menirea sa asigure sanatatea si prosperitatea in familie in Noul An. Astfel, porcul nu trebuie vaitat si toate activitatile din timpul taierii lui trebuie sa fie insotite de voie buna si de urari.

Superstitiile persista inca, astfel incat nu se da cu matura de Craciun, nu se spala rufe si nu se da nimic cu imprumut. De asemenea, se da de mancare pe saturate animalelor din gospodarie, inclusiv cate o bucatica de aluat dospit , despre care se crede ca le va feri de boli. In unele zone, se spune ca daca in seara de Ajun, animalele se culca pe partea stanga, e semn ca iarna va fi lunga si geroasa. Mai exista si credinta ca cei care plang in Ajun vor plange tot anul care vine. In dimineata de Craciun este bine sa te speli pe fata cu apa de izvor in care se pune un banut de argint.

 

 

Tags : craciun in maramuresmaramurestraditii de craciuntraditii de craciun in maramures
Daria Ciuca

The author Daria Ciuca

Leave a Response