close
traditii-obiceiuri-craciun

Crăciunul sau Nașterea Domnului este sărbătoarea  creștină celebrată în fiecare an, la 25 decembrie (în calendarul gregorian) sau 7 ianuarie (în calendarul iulian).

Crăciunul face parte din cele 12 praznice împărătești ale bisericilor de rit bizantin. În anumite țări, unde creștinii sunt majoritari, Crăciunul e de asemenea sărbătoare legală, iar sărbătoarea se prelungește în ziua următoare, 26 decembrie: a doua zi de Crăciun.

De la debutul secolului al XX-lea, Crăciunul devine și o sărbătoare laică, celebrată atât de către creștini cât și de către cei necreștini, centrul de greutate al celebrării deplasându-se de la participarea în biserică la rit spre aspectul familial al schimbului de cadouri sau, pentru copii, „darurilor de la Moș Crăciun.”

Cele mai multe dintre tradițiile de Crăciun au legătură cu Ajunul Crăciunului. Pentru un an cu belșug, se spune că în ziua de Ajun nu trebuie să mănânci nimic.

În Ajunul Crăciunului nu este bine să stai supărat, sau să te cerți cu cineva. Să nu mături în casă, de Ajun, pentru că vei avea mare ghinion.

Foarte important! În ziua de 24 decembrie, se împodobește bradul. Atunci și numai atunci. În brad se pune un săculeț mic, umplut cu boabe de fasole albă, simbol al purității sufletului.

De Crăciun, în Bucovina, oamenii fac turte și le păstrează până la primăvară, când vine vremea aratului. Atunci le iau și le pun în coarnele vitelor.

În ziua de Ajun, femeile ascund fusele de la furca de tors, pentru a ține șerpii departe de gospodărie.

La colindat în Ajun

Obiceiul colindatului a înglobat în el nu numai cântec și gest ritual, ci și numeroase mesaje și simboluri ale unei străvechi spiritualități românești.

El s-a păstrat și este asociat câteodată cu celebrarea marelui eveniment creștin care este Nașterea Domnului Iisus Hristos.

Există de asemenea cântece de stea (sau colinde creștine), care au ca subiect Nașterea Domnului. În ajunul Crăciunului, pe înserat, în toate satele din țară, începe colindatul.

Copiii cu steaua vestesc Nașterea Domnului și sunt primiți cu bucurie de gazdele care îi răsplătesc cu mere, nuci și colaci.

 

 

 

Tags : la colindatobiceiuri crăciuntraditii si obiceiuritradiții și obiceiuri de crăciun
Ursu Emanuela

The author Ursu Emanuela

Leave a Response