close
vasc

Vascul este o planta parazit care traieste pe salcii, plopi si meri. Obiceiul de a agata vasc in casa in preajma Craciunului este foarte vechi si se presupune ca acesta poseda puteri magice care aduc noroc si apara casa de spiritele rele. Totodata, acesta este vazut si ca un semn de dragoste si prietenie in mitologia nordica. De aici se trage obiceiul indragostitilor de a se saruta in seara de Craciun sub o creanga de vasc.

Cand primii crestini au ajuns in Europa de Vest, oamenii au incercat sa interzica agatarea acestei plante in biserici. Cu toate acestea, multi au continuat sa il utilizeze in scop decorativ. Biserica York Minster din Marea Britanie obisnuia sa tina o „slujba a vascului” in timpul iernii, in cadrul careia oamenii fara de lege (hoti, mincinosi,etc) puteau veni sa fie iertati de comunitatea orasului York.

Vascul are si numeroase proprietati medicinale, cea mai importanta dintre ele fiind reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, este o sursa de hrana pentru multe animale si pasari. Fluturii isi depun ouale pe acesta planta prazit, iar albinele colecteaza polen de la ea.

In Evul Mediu, vascul era pastrat in case pentru noroc si protectie impotriva spiritelor rele de pe lumea celalta, iar dupa ce trecea perioada Craciunului era ars.

 

sursa foto: quackometer.net

Tags : traditii de craciunvasc
Craciun

The author Craciun

Leave a Response