Evenimentele zilei de 19 iulie

19.07.2015
Evenimentele zilei de 19 iulie

La data de 19 iulie 1877 Principele Carol a primit telegrama care relata că rușii au suferit o înfrîngere completă la Plevna, Bulgaria, în cadrul Războiului ruso-turc.

La 19 iulie 1877, Principele Carol a primit telegrama care relata că rușii au suferit o înfrîngere completă la Plevna, Bulgaria, în cadrul Războiului ruso-turc de la 1877-1878. O parte din trupele rusești intraseră în panică, Marele Duce Nicolae al Rusiei și-a mutat cartierul general, iar însăși țarul Alexandru II-lea era gată să se regragă peste Dunăre.

În telegrama către Carol, Marele Duce Nicolae al Rusie scria: ,,Turcii au conccentrat la Plevna cele mai puternice forțe armate, copleșindu-ne. Te rog să demonstrăm că suntem uniți și, dacă e posibil, treci Dunărea pe unde dorești. Între Jiu și Corabia, această demonstrație este indispensabilă ca să-mi ușurezi mișcările. Nicolae”. Principele Carol a tărăgănat venirea Armatei Române pînă în momentul în care Marele Duce Nicolae al Rusiei nu va solicita exact ajutor militar românesc pentru Plevna. Urma să aibă loc Bătălia de la Plevna în care victoria armatei române va pune bazele independenței României.

Nașteri importante în data de 19 iulie:

La data de 19 iulie 1930 s-a născut Pompiliu Teodor, istoric român, membru al Academiei Române.

La data de 19 iulie 1946 s-a născut Ilie Năstase, jucător român de tenis.

La data de 19 iulie 1934 s-a născut Tita Chiper, ziaristă română, scenaristă de filme de animație, autoare de proză pentru copii.

Decese importante în data de 19 iulie:

La data de 19 iulie 1931 a încetat din viață Nicolae Paulescu, medic român, descoperitorul insulinei.

Articolul continua dupa publicitate

Sursa foto: adevarul.ro