Connect with us

Știri

Cine este Elisa Leonida Zamfirescu, femeia pe care Google o celebrează azi

Ziua de 10 noiembrie este dedicată de Google unei românce pe care cel mai probabil puțini o știu. Este vorba despre Elisa Leonida Zamfirescu, prima femeie care obține diploma de inginer din lume.

Potrivit gigantului american, prin intermediul noului doodle se marchează 131 de ani de la naşterea primei femei din lume care a obţinut diploma de inginer.

Cotidianul Minerva scria, în anul 1912, că „Viitorul femeilor în inginerie este măreţ”, notând că „Domnişoara Elisa Leonida a trecut de ultimul examen cu mare succes, obţinând o Diplomă în Inginerie”.

Elisa Leonida Zamfirescu s-a născut la Galaţi, pe data de 10 noiembrie 1887. După absolvirea liceului şi obţinerea Bacalaureatului la secţia reală a Liceului „Mihai Viteazul”, se înscrie la Şcoala de Poduri şi Şosele din Bucureşti, cunoscută azi la Politehnica, dar este respinsă din cauza faptului că era femeie.

În anul 1909, se înscrie la Academia Tehnică Regală din Berlin, unde unul dintre decani îi spune spune că ar fi mai bine să se concentreze pe ideea „Kirche, kinder and kuche” (Biserică, Copii şi Gătit). Totuşi, românca nu renunţă la visul său şi obţine diploma de absolvire pentru a deveni prima femeie inginer din Europa.

Zamfirescu a supervizat numeroase studii economice care analizau resursele naturale ale României, precum: cărbune, şisturi, gaze naturale, crom, bauxită şi cupru.

Elisa Leonida Zamfirescu era cunoscută pentru acordarea unei atenţii speciale formării personalului şi petrecerii orelor lungi cu tinerii chimişti.

Mama a două fiice, Zamfirescu a predat fizica şi chimia la Şcoala de Fete Pitar Moş, precum şi la Şcoala de Electrică şi Mecanică din Bucureşti.

În anul 1993, moştenirea sa a fost comemorată în capitala României prin numirea unei străzi, în onoarea ei. De asemenea, o stradă cu numele celebrei românce există în Galaţi, oraşul său natal.

Doodle-ul dedicat Elisei Leonida Zamfirescu va rula, sâmbătă, pe prima pagină a Google în 22 de ţări: Argentina, Australia, Austria, Bangladesh, Canada, Chile, China, Cuba, Germania, Grecia, Islanda, India, Moldova, Noua Zeelandă, Peru, Portugalia, România, Serbia, Singapore, Spania, Elveţia şi Uruguay.

Daniel Șuta, editor senior

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top