Connect with us
Cum ingrijesti orhideea

Știri

Cum ingrijesti orhideea

Orhideea este una dintre florile asociate cu inalta clasa. Nu e greu de crescut, insa trebuie sa tii cont de anumite sfaturi. Vezi cum ingrijesti orhideea.

Inainte de toate, orhideea are nevoie de anumite conditii pentru a inflori. Se poate usca foarte usor daca nu i se acorda atentie. In special toamna si iarna, aceasta planta are nevoie de ingrijire.

Inainte de a afla varianta clasica a ingrijirii unei orhidei, va vindem un pont aflat de la florarese: pentru ca floarea sa creasca si sa infloreasca mai repede, puneti o pastila de anticonceptionale intr-un litru de apa si uda floarea treptat cu apa cu conceptionale. In doua saptamani de la udare, orhideea va inflori frumos. Atentie, acesta este echivalentul unui tratament hormonal la oameni, astfel incat este indicat sa nu abuzezi de aceasta metoda.

Ce sa faci la inceput de primavara ca sa ai o orhidee frumoasa:

Tine cont de faptul ca orhideele de apartament tind sa infloreasca la inceputul primaverii, asa ca trebuie sa le acorzi o atentie speciala. Dupa ce florile s-au scuturat, taiati tija cu flori de la baza si alte eventuale frunze sau radacini uscate. In felul acesta controlati o eventuala infectie sau mucegaiuri, ce pot dauna orhideelor.

Primavara este momentul ideal pentru replantare.

Orhideele plantate in scoarta ar trebui replantate la un interval de 18 – 24 de luni. Alegeti dimensiunea ghiveciului in functie de dimensiunea radacinilor. De regula, orhideele prefera ghivecele mici. Daca puneti un ghiveci prea mare atunci planta isi va consuma toata energia pentru a crea noi radacini pentru a ajunge sa umple noul ghiveci si nu va mai inflori o perioada lunga de timp. Asadar, nu folositi ghivece prea mari.

Multe orhidee au radacini care ies din ghiveci si atarna in aer. Nu taiati aceste radacini  si nu considerati ca reprezinta un semn ca ar trebui marit ghiveciul. Este doar modul natural de crestere al plantei.

Nu trebuie sa taiati orhideele precum o tufa. Daca taiati o parte dintr-o frunza, planta va muri.

Informatii relevante despre orhidee

Orhideea este o planta monocotiledonata si este printre putinele plante capabile sa absoarba apa din mediul in care se afla, fapt pentru care poate supravietui foarte mult. Ce e interesant la aceasta floare este ca radacinile ei nu se gasesc in totalitate in pamant, ci cresc si in afara.

Cum ingrijesti orhideea de casa, pas cu pas

1. Nu o pune intr-un colt neinsemnat al apartamentului si ai mare grija la schimbarile bruste de temperatura pentru ca este foarte sensibila. Incearca sa pastrezi aceeasi temperatura mereu in incaperea in care ai pus planta.

2. Orhideea are nevoie mereu de lumina, insa nu trebuie sa exagerezi expunand-o la razele solare. Daca nu ii place locul in care ai pus-o, orhideea va da semne imediat: nu va inflori, iar frunzele vor capata o culoare galbuie si vor cadea de pe tija tulpinii.

3. Trebuie sa pui floarea aproape de o fereastra catre sud, unde sa fie lumina mereu.

4. Atentie! Nu pune orhideea langa calorifer sau alte sursa de caldura. Este periculos pentru viata ei.

5. Nu uda orhideea cu prea multa apa deodata. Ud-o des cu mai putina apa, pentru ca daca o inunzi, s-ar putea ca radacinile sa putrezeasca in cateva ore.

6. De unde stii, insa, cata apa e suficienta pentru orhideea ta? Foloseste un pahar de 250 ml si apoi pune atinge pamantul pentru a vedea daca este umed. Daca e suficient de umezit, nu mai adauga apa in plus.

7. Pentru a umidifica aerul in care sta planta ta, poti folosi un pulverizator cu apa. Una dintre cele mai bune solutii este folosirea apei de ploaie, asa ca evita apa de la robinet deoarece contine clor si ii dauneaza.

8. Curata frunzele cat mai des posibil pentru a evita depunerea parazitilor.

9. Daca vezi ca apar pete pe petale si frunze, inseamna ca orhideea nu are suficienta lumina, deci tremura de frig.
10. Un sfat si mai important: Pune orhideea intr-un ghiveci transparent pentru ca frunzele si radacinele sa poata face fotosinteza.

Continue Reading

Adi Ioan este editor senior la Huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top