Connect with us

Economic

UPDATE: Guvernul a adoptat proiectul de lege privind grațierea și modificarea Codului Penal. Mii se oameni protestează în stradă

Guvernul a adoptat bugetul pe 2017, în ședința de marți seara de la Palatul Victoria. Guvernul a adoptat și proiectul de lege privind graţierea unor pedepse, a anunţat, la finalul şedinţei Cabinetului, ministrul Justiţiei, Florin Iordache.

Update ora 02.45: În fața Guvernului au mai rămas la această oră doar câteva persoane. Noi manifestații de proporții sunt anunțate pentru 1 februarie, la ora 19.00.

Update ora 02.25: Majoritatea protestatarilor au părăsit Piața Victoriei. În fața clădirii Guvernului au mai rămas aproximativ 2.000 de oameni.

Update ora 02.04: Clădirea Guvernului ar putea fi atacată mâine cu diverse obiecte, potrivit unor infrmații obținute de reporterii Huff.ro. De asemenea, este posibil ca galeriile cluburilor de fotbal Steaua și Dinamo să fie aduse la manifestațiile pregătite pentru 1 februarie, de la ora 19.00

Update ora 02.00: Fostul purtător de cuvânt al Guvernului Dacian Cioloș, Liviu Iolu, a declarat că membrii Executivului Grindeanu au ieșit din Palatul Victoria prin spatele clădirii.

„Un întreg Guvern a ieșit pe ușa din spate a Palatului, „pe la grajduri”. Rușinos”, a scris Liviu Iolu pe pagina sa de Facebook.

Update ora 01.51: Dacian Cioloș spune că deciziile guvernului Sorin Grindeanu ”arată un dispreț îngrozitor la adresa tuturor cetățenilor corecți și cinstiți din România”.

„Deciziile Guvernului Grindeanu, cu sprijinul majorității PSD-ALDE, de modificare a Codului Penal în folosul unor oameni politici cercetați pentru corupție, arată un dispreț îngrozitor la adresa tuturor cetățenilor corecți și cinstiți din România.

Ce s-a petrecut în această seară este o sfidare incalificabilă la adresa justiției și a statului de drept, care duce România înapoi în timpuri pe care le credeam apuse.

Costul pe care îl va plăti România și pe care îl vom plăti fiecare dintre noi este incalculabil.

Legitimitatea votului nu dă dreptul niciunui Guvern să se poarte discreționar cu românii, să legifereze pe ascuns chestiuni atât de sensibile cum sunt cele care privesc justiția”, a transmis fostul premier.

Update ora 01.32: Pe Facebook a fost lansat apelul pentru un protest care va avea loc astăzi, 1 februarie, începând cu ora 19:00, în Piaţa Victoriei.

Update ora 01.29: Peste 15.000 de oameni fluieră şi huiduie la această oră în Piaţa Victoriei din Capitală, scandând „Demisia”, „DNA să vină să vă ia”, „Elicopterul”, „Acasă e cald şi bine, eu strig şi pentru tine”.

Jandarmii sunt pregătiţi să intervină cu gaze lacrimogene, după ce protestatarii au aruncat în ei cu bulgări de zăpadă.

Update ora 01.25: Ordonanța de Urgență a fost publicată în Monitorul Oficial

Update ora 01.13: La Cluj, 8.000 de oameni se află în stradă. La Sibiu sunt 5.000 de personae, la Timișoara 2.500 iar la Brașov 1.500.

Update ora 01.11: Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a afirmat că ordonanţa de urgenţă prin care sunt modificate Codul Penal şi Codul de Procedură Penală sunt ofensatoare pentru autoritatea judecătorească şi că este nevoie ca ordonanţa să fie atacată la Curtea Constituţională.

”Ca membru al Consiliului Suprem al Magistraturii, vă pot spune ca ordonanţa de urgenţă este o ofensă adusă autorităţii judecătoreşti, fiind discreţionară, vădit neconstituţională şi trebuie atacată urgent la Curtea Constituţională. Despre consecinţele ei grave am avertizat în comunicatul de ieri al Ministerului Public”, a declarat Augustin Lazăr într-un punct de vedere remis News.ro.

Update ora 01.05: Câțiva protestatari din Piața Victoriei au încercat să forțeze cordonul de jandarmi și să intre în curtea Guvernului, a declarat pentru Agerpres Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei. El a precizat că au fost mai multe încercări de a forța porțile de la intrarea în sediul Guvernului, dar după ce forțele de ordine au dialogat cu protestatarii, aceștia au renunțat la acțiunea lor.

„Au fost încercări de a forța porțile care dau către curtea exterioară a Guvernului. Nu am reținut sau amendat pe nimeni, nu a fost nevoie”, a menționat Enache.

Update ora 00.56: Piața Victoriei este blocată complet de cei  peste 15.000 de protestatri. Porțile Guvernului sunt închise și un număr mare de jandarmi protejează intrările.

Update ora 00.50: Laura Codruţa Kovesi, a declarat că proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea codurilor penale va afecta grav lupta anticorupţie. Scopul OUG ar fi ca toţi funcţionarii publici de rang înalt să fie scăpaţi de răspundere penală pentru abuz în serviciu.

„Prin acest proiect se urmăreşte ca toţi funcţionarii publici de rang înalt să fie scăpaţi de răspundere penala pentru abuz în serviciu şi favorizarea infractorului. Acest proiect va afecta grav lupta anticorupţie. Să vedem ce au adoptat. Nouă ne-au trimis un proiect şi acum scriam un punct de vedere pentru că aveam termen până mâine (miercuri-n.r.)  la ora 9.00. Aşteptăm să vedem forma adoptată azi”, a declarat, marţi seară, pentru News.ro, procurorul şef al DNA.

Update ora 00.47: Aproximativ 12.000 de oameni protestează în fața Guvernului.

Raluca Turcan a anunțat că va depune miercuri o moțiune de cenzură în Parlament.

Update ora 00.27: Numărul manifestanţilor din Piaţa Victoriei a ajuns la peste 10.000. Oamenii strigă „Asta e trădare, nu e guvernare”,”Anticipate”, „Trădătorii”, „Şobolanii”,”PSD, ciuma roşie”, „Noaptea, ca hoţii”, „Nu plecăm”.

Sute de oameni continuă să se adune şi în alte oraşe din ţară – la Arad, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Braşov. La Iaşi, Timişoara, Sibiu şi Cluj numărul protestatarilor a depăşit trei mii de persoane.

Update ora 23.58: Mai mult de 1000 de persoane protestează în Piața Unirii din Cluj. Manifestații sunt și în Constanța și Brașov.

Update ora 23.51: Peste 1000 de oameni au ieșit în stradă și în centrul Timișoarei. Ei strigă ”Anticipate” şi ”Grindeanu trădătorul”.

Protestatarii au pancarte cu mesaje precum: ”Nu graţierii”, ”Grindene cu trupa ta, faci de râs Timişoara”, ”Jos Guvernul” sau ”Legea-i lege pentru toţi, nu-i făcută pentru hoţi”.

Update ora 23.44: Numărul manifestanţilor din Piaţa Victoriei a ajuns la aproximativ 3.500, potrivit news.ro.

La sibiu, aproximativ 150 de persoane protestează față de adoptarea ordonanței privind grațierea și a modificărilor din Codul Penal.

Update ora 23.18: Președintele Klaus Iohannis a reacționat pe Facebook după anunțul Guvernului privind legea grațierii și modificările din Codul Penal.

„Dragi români,
Astăzi este o zi de doliu pentru statul de drept. Statul de drept, care a primit o lovitură puternică de la adversarii justiției, dreptății și luptei împotriva corupției.
Guvernul PSD și ALDE a ignorat visul și năzuințele a milioane de români liberi care vor să trăiască într-o țară eliberată de corupție.
Astăzi, Guvernul PSD și ALDE a anulat munca a zeci de mii de oameni onești și curajoși din Justiția română care au dovedit în ultimii ani că nimeni și nimic nu este mai presus de lege.
Guvernul PSD și ALDE a anulat eforturile făcute de milioane de români de a face din România o țară respectată în Europa!
De astăzi, recuperarea prejudiciilor devine foarte dificilă.
Rezultatul votului din decembrie a dus la formarea unei majorități, care a alcătuit un guvern legitim. Dar votul nu reprezintă un cec în alb care permite unei majorități să poată face orice, de la adoptarea măsurilor populiste care riscă să pună sub semnul întrebării stabilitatea economică în următorii ani, până la călcarea efectivă în picioare a justiției și a statului de drept.
În decembrie, oamenii s-au dus la vot cu speranța unui trai mai bun, nu pentru o legislație slăbită în domeniul anticorupției.
Miza adevărată este cum vrem să arate viitorul unei României în care oamenii să-și dorească să trăiască, nu al unei Românii din care să-și dorească din nou să plece.
Sfidarea PSD la adresa poporului este deplină. Uită însă un lucru esențial. Valorile pe care se construiește un stat democratic, un stat de drept veritabil, nu aparțin unei majorități sau minorități de conjunctură, ci ne aparțin nouă, tuturor românilor.
De astăzi, misiunea mea este să restabilesc statul de drept. Voi face tot ce îmi stă în putință pentru a face din România o țară eliberată de corupție! Mă voi bate până în ultima zi a mandatului meu pentru acest lucru!”, a scris președintele Iohannis.

Update ora 23.14: Aproximativ 100 de persoane protestează în Piaţa Victoriei după ce Guvernul a adoptat proiectul de lege privind graţierea. Aceștia scandează „PSD – Ciuma Roşie” şi „Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie!”.

Protestatarii au pancarte pe care scrie: „Jos labele de pe Justiţie”, „În democraţie, hoţii stau la puşcărie” şi scandează: „DNA să vină să vă ia”, „PSD, ciuma roşie”.

Update ora 22.42: Potrivit Ordonanței de urgență adoptată marți de Guvern, incriminarea penală a abuzului în serviciu se va face doar pentru prejudicii mai mari de 200.000 de lei. A fost eliminată condiţia punerii în mişcare la plângerea prealabilă.

”La abuz în serviciu, a fost eliminată plângerea prealabilă şi s-a precizat că numai încălcările legii pentru cuantumul acela pe care noi l-am stabilit, de 200.000 de lei”, a declarat Florin Iordache, ministrul Justiţiei.

Pentru prejudiciile sub această sumă se vor întreprinde doar demersuri administrative.

”Nu este sancţionat penal. Ce este sub 200.000 de lei nu se mai sancţionează penal, se recuperează prejudiciul. Considerăm că este un cuantum rezonabil”, a apreciat Iordache.

Ministrul Justiției a precizat că OUG-ul nu este dat în favoarea oamenilor politici.

”OUG şi proiectele de lege nu s-au făcut pentru oameni politici sau pentru persoane. S-au făcut pentru infracţiuni.”, a declarat Florin Iordache.

OUG menţine termenul de 6 luni de zile până la care pot fi făcute denunţuri privind săvârşirea unor infracţiuni.

Update ora 22.31:  Florin Iordache a precizat că proiectul de lege privind grațierea va merge în procedură de urgență în Parlament.

Ministrul Justiţiei a spus că cel de-al doilea proiect de lege vizează modificarea Legii privind executarea pedepselor.

„Am modificat o iniţiativă a vechiului Guvern pe care am pus-o în concordanţă cu conducerea ANP, astfel încât să fie uşor aplicată. Este vorba de recursul în compensare la fiecare zece zile, pentru cei care sunt în penitenciar, cu câte o zi. La 30 de zile câştigă câte 3 zile. Am venit în completarea acestor măsuri cu alocarea unor resurse suplimentare pentru creşterea cu 50% a normei de hrană şi asigurarea implementării proiectelor de investiţii în acest an a două penitenciare cu câte 1.000 de locuri la Caracal (Olt) şi Berceni (Prahova)”, a spus Florin Iordache.

Update ora 22.23: S-a aprobat proiectul privind grațierea unor pedepse și se va pune accentul pe recuperarea prejudiciilor, a anunțat Florin Iordache. A doua măsura aprobată vizează regimul de executare al pedepselor iar a treia măsură vizează construirea a trei penitenciare noi.

Update ora 22.17: Guvernul a adoptat prin Ordonanţă de Urgenţă, şi modificarea codurilor penale.

„Am adoptat o serie de măsuri care vizează evitarea unei hotărâri pilot la CEDO și în acest sens am adoptat proiectul de lege privind grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate. Cel de-al doilea proiect de lege vizează Legea pentru completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor”, a declarat Florin Iordache la Palatul Victoria.

Ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, a anunţat o rată a inflaţiei de 1,4%. De asemenea, investițiile pentru atragerea de fonduri europene vor crește cu 10 miliarde de lei peste exercițiul bugetar de anul trecut.

”Proiectul de buget ţine seama de datele reale ale economiei româneşti, programul de guvernare al PSD şi principalele politici publice pe următorii patru ani pentru a asigura dezvoltarea României”, a spus Viorel Ştefan.

Bugetul este construit pe o creştere a Produsului Intern Brut de 5,2%. Deficitul fiscal este calculat la 3%.

Veniturile estimate sunt de 254,1  miliarde de lei, iar 278,1 miliarde vor reprezenta cheltuielile.

Rata inflaţiei luată în calcul este de 1,4%, iar rata şomajului de 4,3%.

Știre în curs de actualizare.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top