În cadrul unei ședințe care a avut loc azi, deputații și senatorii au avizat bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) pentru anul 2021. Proiectul a fost avizat cu 25 de voturi „pentru”, 14 „împotrivă” şi 3 abţineri.
După vot, Raluca Turcan a vorbit despre mai multe aspecte legate de sectorul economic, precum și despre creșterea alocațiilor și pensiile speciale, unul dintre cele mai controversate subiecte ale momentului.
După ședința de azi, Raluca Turcan a vorbit despre majorarea alocațiilor. Conform legii, anul acesta ar trebui să mai aibă loc două majorări: una la 1 ianuarie și cealaltă la mijlocul anului. În bugetul Ministerului Muncii pe 2021 sunt incluși banii pentru majorarea alocațiilor de la 1 ianuarie, dar se pare că nu se regăsește și cea de-a doua.
Raluca Turcan a explicat că bugetul de stat și cel de asigurări sociale de anul acesta au fost atent construite și sunt mai mari decât în anul 2020 și în 2019. Efortul bugetar stabilit a fost asumar de guvern, iar o nouă majorare ar duce la ieșirea din deficitul bugetar și situația s-ar complica.
„Depinde de votul din Parlament. Dacă acesta va fi în sensul obligativității majorării alocațiilor, legea trebuie respectată. Bugetul a fost construit cu maximum de atenție și practic am drămuit fiecare leu în bugetul de stat. De aceea, sumele și în bugetul de stat, și în bugetul de asigurări sociale sunt mai mari și decât în anul 2020, și decât în 2019. Efortul bugetar pentru majorarea alocațiilor este în total de 9,8 miliarde de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 1 la sută din PIB, ceea ce înseamnă că o altă majorare practic ar duce la ieșirea din deficitul bugetar asumat de guvern și susținut de noi toți”, a explicat ministrul muncii.
Până în acest moment, Raluca a declarat că nu a participat la discuții legate de majorarea alocațiilor, însă Guvernul ar avea în vedere noi majorări.
Raluca Turcan a explicat că autoritățile au de gând să ia măsuri în ceea ce privește salariile mult prea mari ale unor angajați la stat, ceea ce va aduce beneficii bugetului de stat. Banii economisiți vor fi redirecționați către diferite ramuri.
De curând, a fost promulgată legea privind doar indemnizațiile parlamentarilor. Cât despre pensiile speciale, ministrul Muncii a atras atenția asupra faptului că există aproximativ 9.600 de beneficiari de pensii speciale care au o pensie medie de aproximativ 9.500 de lei, însă totul depinde de votul Parlamentului în sensul eliminăriii pensiilor speciale.
Acest articol a fost actualizat la: 2021-02-27T15:42:20+02:00 15:42
Acest site foloseste cookies.
Read More