Economic

A fost prelungit termenul până la care românii pot cere amânarea ratelor

Guvernul a avut astăzi, 14 mai, o ședință în cadrul căreia a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență. Aceasta cuprinde mai multe prevederi, printre care și prelungirea termenului până la care românii pot solicita amânarea ratelor la bănci. De asemenea, utilizatorii nu vor fi deconectați de la gaze naturale sau energie electrică pe perioada stării de alertă.

A fost prelungit termenul până la care românii pot cere amânarea ratelor

Guvernul a decis ca amânarea ratelor să se prelungească până la 15 iunie 2020. De altfel, cei care nu vor efectua plățile pentru energie electrică și gaze naturale, nu vor fi deconectați de către furnizori pe tot parcursul stării de urgență alertă.

„Va fi prelungită până la 15 iunie 2020 posibilitatea de eliberare a solicitărilor pentru amânarea ratelor celor care nu pot să le plătească. Până la data de 15 iunie 2020 instituțiile de credit vor evalua aceste cereri și în același timp pe perioada stării de alertă se interzic deconectările utilizatorilor de la gaze, electricitate, apă și canal”, a declarat vicepremierul Raluca Turcan.

Cei care vor să beneficieze de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor, vor face o solicitare telefonică sau prim email. Se poate opta pentru suspendarea ratelor pentru o perioadă cuprinsă între o lună și nouă luni. Solicitarea va fi analizată și aprobată de banca respectivă.

Cu excepția creditelor ipotecare, toate celelalte vor prevedea dobândă pe perioada amânării. În cazul creditelor ipotecare contractate de persoane fizice nu se mai adaugă dobândă la dobândă.

„Dobânda aferentă perioadei de suspendare se calculează potrivit prevederilor contractului de credit și reprezintă o creanță distinctă și independentă, creanță la care dobânda este 0%.”, se arată în Ordonanța de Urgență.

Pentru întreprinderile individuale și familiale, persoane fizice autorizate, profesii liberale sau persoane juridice care au contracte de credit sau de leasing, amânarea ratelor este posibilă doar dacă îndeplinesc mai multe condiții.

Cum pot suspenda firmele ratele

În primul rând, firmele nu trebuie să fie în insolvență.

De asemenea, firmele respective trebuie să fi întrerupt activitatea total sau parțial, ca urmare a deciziilor emise de autorități. În plus, trebuie să dețină certificatul de situații de urgență prin care se constată că veniturile sau încasările au scăzut cu 25% în luna martie, prin raportare la media lunilor ianuarie și februarie. Certificatul poate va fi emis până la data de 31 mai, conform declarațiilor Ralucăi Turcan.