Economic

Ajutorul pentru șomaj tehnic va fi prelungit. Până când vor primi bani de la stat românii afectați de pandemie

Veste bună pentru românii afectați de pandemie. Este vorba despre angajații companiilor care au fost afectate de consecințele economice ale pandemiei de coronavirus. Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre prin care ajutorul pentru șomaj tehnic va fi prelungit.

Până când va fi prelungit ajutorul pentru șomaj tehnic

Ajutorul pentru șomaj tehnic pentru angajații companiilor afectate de pandemie va fi prelungit până la data de 30 iunie 2020. Beneficiarii acestui ajutor sunt cei cărora li s-a redus până la jumătate programul de muncă, dar și salariul. Măsura prelungirii ajutorului pentru șomaj vine și în sprijinul angajatorului care nu va mai trebui să concedieze personal din lipsă de bani pentru salarii.

Criza provocată de noul virus a dus la luarea unor măsuri drastice care au afectat serios mediul economic din România. În această perioadă, multe dintre companii au făcut concedieri, au restrâns programul de lucru, sau, în cele mai rele cazuri, au pus lacătul pe ușă.

Guvernul a adoptat acest proiect pentru prelungirea ajutorului pentru șomaj tehnic până la data de 30 iunie 2020. Indemnizația reprezintă 75% din banii pierduți din salariu. Ea este plătită de către angajator, iar apoi este decontată din bugetul asigurărilor de șomaj, de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

„De asemenea, Ordonanța de urgență a Guvernului nr.132 /2020 prevede, pe perioada stării de urgență/ alertă/ asediu, ca și în cazul măsurii referitoare la timpul redus de lucru, acordarea unei indemnizații lunare pentru profesioniștii definiți de Codul civil, de 41,5% din câștigul salarial mediu brut, de la bugetul de stat, prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială”, precizează Ministerul Muncii.

Aproximativ 10.000 de infectări pe zi

România a atins ieri aproximativ 10.000 de infectări cu noul virus, în ultimele 24 de ore. Este un număr îngrijorător care a atras o nouă serie de restricții din partea autorităților.

Astfel, începând de luni, 9 noiembrie 2020, România intră în carantina de noapte. Circulația va fi oprită pe timp de noapte, cu mici excepții. Masca de protecție devine obligatorie peste tot în țară, atât la interior cât și la exterior.

Telemunca sau munca la domiciliu devin obligatorii. În cazul în care acest lucru nu este posibil, programul de lucru va fi decalat pentru angajați.

Sunt interzise aniversările și petrecerile, atât în spațiile închise, cât și în cele deschise, atât în locurile publice, cât și în cele private.

Aceste măsuri intră în vigoare de săptămâna viitoare și vor fi valabile timp de 30 de zile.

 

 

 

 

Share
Scris de
Emanuela Ursu