Connect with us
ANAF suspendă controalele și suspendă executările silite peentru creanțele bugetare

Economic

ANAF suspendă controalele și suspendă executările silite peentru creanțele bugetare

Suspendarea sau, după caz, neînceperea executării silite a creanțelor bugetare, ramburssarea TVA și suspendarea acțiunilor de control se numără printre măsurile luate de ANAF în această perioadă, anunță ministrul Finanțelor Florin Cîțu, pe Facebook.

„În această perioadă, având în vedere contextul economic dificil cauzat de răspândirea infecției cu virusul COVID – 19, Agenția Națională de Administrare Fiscală a pregătit o serie de măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri, cele mai importante fiind:

– suspendarea sau, după caz, neînceperea executării silite a creanțelor bugetare; În acest sens, nu se mai emit somații, popriri asupra disponibilităților bănesti și a veniturilor urmăribile și nu vor mai fi instituite sechestre asupra bunurilor. Excepție fac sumele provenite din hotărârile judecătorești pronunțate în materie penală.

Citeste si: Curs valutar 16 martie 2020, cel mai mare curs euro din istorie

– rambursarea TVA, în cursul lunii martie, pentru toate deconturile soluționate și pentru care s-au emis decizii de rambursare la zi;

– implementarea unui nou mecanism de rambursare a TVA, care vizează soluționarea cu celeritate a deconturilor, începând cu data de 1 aprilie 2020;

– suspendarea acțiunilor de control fiscal (a inspecțiilor fiscale, a controalelor antifraudă) cu excepția verificărilor ce pot fi efectuate de la distanță, precum și a cazurilor de evaziune fiscală, acolo unde sunt indicii în acest sens;

Citeste si: Mafia de pe OLX produse dezinfectante și măști la prețuri de 10 ori mai mari

– suspendarea acțiunilor antifraudă privind Filtru II și a activităților specifice din Punctele de Trecere a Frontierei cu Ungaria și Bulgaria.

Măsurile vor fi aplicate atât în perioada în care în România este declarată stare de urgență, cât și pentru o perioadă de 30 de zile de la încetarea acestei stări.

Totodată, se amană termenul de depunere a declarațiilor fiscale de la 25 martie 2020, până la data de 25 aprilie 2020”, a postat ministrul.

Ministrul spune că măsurile vor intra în vigoare în această săptămână. „Avem ședință de Guvern mâine sau poimâine și va fi o OUG în care vor intra și aceste măsuri și nu doar acestea. Ne gândim și la un sistem de bonusare a celor care își plătesc impozitele. Aceste măsuri au rolul de a ajuta acele sectoare din economie unde activitatea a scăzut. Fac apel ca în sectoarele care merg bine să se plătească la timp impozitele. Azi avem prima conferință cu EUROGRUP, dar noi încercăm să menținem România pe creștere economică”, a declarat Florin Cîțu la Digi 24.

Guvernul a anunțat un pachet de măsuri care să sprijine economia și companiile afectate de criza

Andreea Marinescu este reporter și redactor generalist la HUFF.ro. Are o experiență de 6 ani în jurnalism, iar ultimii 3 și i-a petrecut în jurnalismul online. A mai scris pe site-uri de TOP din România, precum www.revistate.ro. Andreea Marinescu este specializată în știri generale, economice și analize. De asemenea este un bun reporter de teren care are surse bune de informare și credibile.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Economic

To Top