Începând de luni, 11 ianuarie, ANAF are acces direct la toate conturile din bănci ale populației și firmelor. Toate instituțiile care au conturi pentru persoane fizice și juridice sunt nevoite să trimită Fiscului datele financiare ale clienților, așa cum au decis autoritățile, pentru a combate spălarea banilor și alte infracțiuni din domeniul financiar.
În vara anului trecut, a fost emisă o ordonanță de urgență care, ulterior, a fost publicată și în Monitorul Oficial. Astfel, ANAF a început operaţionalizarea Registrului Fiscal Electronic pentru conturi bancare şi conturi de plăţi identificate prin IBAN.
În urma acestei decizii, toate băncile şi instituţiile care au conturi financiare pentru companii şi persoane fizice sunt obligate să trimită către Fisc toate informaţiile financiare legate de mişcarea conturilor persoanelor fizice şi ale companiilor, precum tranzacții și orice alte acțiuni efectuate de către acestea.
Registrul care va ajunge la ANAF va conține informații despre datele bancare/plăți ale tuturor firmelor și persoanelor fizice, pentru a face mai ușoară aplicarea acestei legislații privind “spălarea banilor”. Conform unui comunicat de presă ANAF dat în vară, în registrul conturilor bancare vor apărea următoarele informații:
– datele de identificare ale contului și ale clientului titular;
– datele de identificare ale persoanelor care dețin drept de semnătură pentru conturile deschise sau pretind că acționează în numele clientului;
– datele de identificare ale beneficiarului real al titularului de cont-client;
– datele de identificare ale concesionarului casetei de valori.
Informațiile din registru vor putea fi accesate inclusiv de autoritățile fiscale locale, dar și de alte autorități publice. În ceea e privește autoritățile publice centrale și locale, acestea vor avea acces la informațiile din respectivul registru doar în baza unor protocoale încheiate, la cerere, cu ANAF. Cel mai important, organele de urmărire penală și Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor vor avea acces automat la aceste informații, fără a fi nevoie de alte acorduri cu ANAF.
Economistul Adrian Bența a vorbit la Digi24 a explicat că nu este neapărat o noutate și nici un motiv de îngrijorare pentru români, pentru că această inițiativă a fost adoptată în scopul prevenirii ilegalităților. De exemplu, cei care fac evaziune fiscală nu vor mai putea să țină banii respectivi în cont, pentru că autoritățile vor remarca și vor lua măsuri.
„Acei oameni care fac fapte rele, care participă la evaziune fiscală – eu nu cunosc, n-am auzit de acțiuni de terorism, dar de evaziune fiscală am auzit – cred că da, acei oameni care participă la astfel de fapte vor trece la ținerea banilor la saltea, dar cetățeanul de rând, omul obișnuit, care este cinstit, care respectă legea nu trebuie să se teamă de nimic”, a adăugat el.
Acest articol a fost actualizat la: 11 ianuarie 2021 10:51