Economic

Bani de la stat pentru crescătorii de porci. Sunt vizate două rase celebre

Vești bune pentru crescătorii de porci. Aceștia pot primi bani de la statul român printr-un program de susținere care face obiectul unui proiect de hotărâre de Guvern. Suma pusă la bătaie este de 700.000 de lei din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Bani pentru crescătorii de porci de rasă

Este vorba despre suma de 700.000 lei pentru anul 2021. Beneficiarii programului sunt crescătorii de porci de reproducție din rasele autohtone, deja celebre Bazna și Mangalița. Ei vor putea primi bani pentru fiecare porc din această rasă, pe care îl au în gospodărie.

Potrivit datelor din evidența Agenției Naționale pentru Zootehnie, în Registrul Genealogic sunt înscrise 1030 capete de scroafe din rasele Bazna și Mangalița, deținute de circa 55 de beneficiari.

Prin acest proiect se dorește încurajarea crescătorilor de animale de reproducție din cele două rase autohtone – Bazna și Mangalița, pentru creșterea efectivelor de porci din aceste rase, la nivel național.

„Prin prezentul act normativ se aprobă valoarea schemei de ajutor de minimis, pentru anul 2021, respectiv 700 mii lei. Resursele financiare se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2021”, transmite Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Despre rasele Bazna și Mangalița

Mangalița este cunoscută din secolul XIX. Date precise nu există, formarea rasei ca areal este considerat bazinul Carpatic. Varitatea blondă a rezultat din încrucișarea porcului sumedian cu părul creț și mistrețul european în jurul anilor 1830, celelalte varietăți sau format mai târziu.

Varietatea roșie din încrucișarea mangaliței blonde cu porcul roșu de Salonta, iar burta de rândunică din încrucișarea blondei cu porcul negru croat.

Rasa Bazna a fost creată prin încrucişarea Mangaliţei cu Berkshire. În 1872 un crescător a folosit un vier Berkshire pentru a-l împerechea cu scroafe Mangaliţa (varietatea blondă) în satul Bazna (în Sibiu). Porcii obţinuţi din aceste încrucişări au reţinut caracterele „superioare” din ambele rase şi au format baza rasei noi.

Acest articol a fost actualizat la: 15 aprilie 2021 12:05

Share
Scris de
Popescu Sandra