Economic

Bani în plus la pensie! Categoria de pensionari și viitori care au dat lovitura

Calculele făcute pentru primarii care conduc câteva orașe mari din țară, bazate pe veniturile cuprinse în declaraţiile lor de avere, arată ce sume importante de bani vor primi edilii, în plus față de pensia lor obișnuită

Calculele făcute pentru primarii care conduc câteva orașe mari din țară, bazate pe veniturile cuprinse în declaraţiile lor de avere, arată sumele exorbitante de bani pe care le vor primi, în urma prevederilor din Codul administrativ, adoptat de guvernul Dăncilă prin Ordonanță de Urgență.

Femeile și bărbații se pot pensiona mai rapid

Citește și: Te poți pensiona mai rapid

Toate persoanele care, ulterior anului 1992, au deţinut cel puţin un mandat în funcţia de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte al Consiliilor judeţene vor avea drept la o indemnizaţie lunară.

În cazul multora dintre actualii edili, ”prima de pensie” oferită de noul Cod administrativ depășește pensia medie. Sporul ca fi calculat la nivelul a 0,4% din venitul lunar, înmulţit cu numărul de luni de mandat, dar nu mai mult de 144 de luni (12 ani). Această indemnizaţie se poate cumula cu orice alt tip de pensie.

Asta prevede metodologia din proiectul de hotărâre privind procedura pentru punerea în aplicare a art. 210 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2010 privind Codul administrativ, cea care stabileşte ce indemnizaţii lunare vor avea, pe lângă pensie, actualii edili şi şefi ai consiliilor judeţene. Excepţie fac cei care au fost condamnaţi definitiv.

Calculele făcute pentru primarii care conduc câteva orașe mari din țară, bazate pe veniturile cuprinse în declaraţiile lor de avere, arată ce sume importante de bani vor primi edilii, în plus față de pensia lor obișnuită, scrie adevărul.ro.

Astfel, Nicolae Robu, primarul Timişoarei, care are în prezent un venit lunar de 6.736 de lei, va încasa suplimentar, când va ieşi la pensie, suma de 1.296 de lei (mai mult decât pensia medie din prezent, care este de 1.182 lei).

Nicolae Robu este deja la al doilea mandat de primar, care expiră anul viitor, în cazul în care va fi reales putând beneficia de o indemnizaţie triplă faţă de cea sus-amintită, respectiv pentru 144 de luni. Asta ar însemna că indemnizaţia suplimentară pensiei va fi de 3.888 lei, sau de „numai” 2.592 de lei, dacă se va limita la doar două mandate de primar.

Emil Boc, primar al municipiului Cluj Napoca din anul 2004, cu o mică întrerupere când a fost premier, are în prezent un venit lunar de 12.520 de lei. Asta înseamnă că, la momentul pensionării, va putea încasa lunar, pe lângă pensie, suma de 7.211 lei.

Mihai Chirica, primar în Iaşi din luna mai 2015 (iniţial primar interimar şi apoi primar), a deţinut timp de 35 de luni şi funcţia de viceprimar. În cazul acestuia, indemnizaţia se cumulează, luându-se în calcul ambele funcţii. Astfel, pentru un mandat ca primar, calculul este 48 de luni x 0,4% din venitul lunar, care este, potrivit declaraţiei sale de avere de 7.051 lei. Rezultatul este de 1.353 lei pe lună. Luând în calcul indemnizaţia de viceprimar aflată în plată, care este de 11.198 lei/lună, înseamnă că pentru cele 35 de luni de mandat ar lua la pensie câte 1.568 lei. Astfel, venitul lunar suplimentar pensiei ar fi de 2.921 lei.

Gabriela Firea, primar al Capitalei din iunie 2016, încasează lunar 9.937 lei. Luând în calcul un singur mandat ca primar, Firea ar încasa lunar, suplimentar pensiei, câte 1.908 lei.

Decebal Făgădău, primarul Constanţei din anul 2016, pentru care luăm în calcul un singur mandat, câştigă lunar 7.109 lei. Anterior funcţiei de primar, acesta a deţinut timp de 7 ani şi 3 luni funcţia de viceprimar. Astfel, va primi o indemnizaţie suplimentară pensiei, doar pentru calitatea sa de primar, în valoare de 1.365,12 lei. Pentru funcţia de viceprimar (salariu de 6.264 lei/lună, conform veniturilor actuale aflate în plată pentru un viceprimar al Constanţei) va primi încă 2.175 lei pe lună, rezultând un venit suplimentar pensiei de 3.540 lei.

Aceste indemizaţii vor creşte, pentru că se vor lua în calcul veniturile edililor aflate în plată la momentul pensionării fiecăruia dintre ei.

În cazul unor aleși locali, sumele devin exorbitante

Media veniturilor lunare ale preşedinţilor de Consilii Judeţene este de circa 12.500 de lei, ceea ce înseamnă că, pentru un singur mandat pot primi, la pensie, câte 2.400 lei/lună. Veniturile lunare ale vicepreşedinţilor CJ sunt, în medie, de 11.110 lei, însemnând că pot încasa lunar câte 2.136 lei pe lângă pensie.
Aceste calcule sunt aferente unui singur mandat, în cazul în care ar fi vorba de două sau trei mandate, sumele se vor dubla, respectiv tripla. Cele mai mici ”prime de pensie” lunare le vor încasa primarii de comune, care au, în medie, venituri de 5.550 lei pe lună. Astfel, în cazul în care au deţinut un singur mandat, aceştia vor încasa lunar circa 1.067 lei, pe lângă pensie. Şi în acest caz sumele se dublează, dacă edilii au avut două mandate, sau se triplează, dacă au avut trei mandate.

Vezi comentarii

  • Pensiile speciale au fost introduse de PNL prin președinții de partid: Valeriu Stoica și Alina Gorghiu.
    Acum liberalii urla că PSD a făcut și a dres. Mint porcii. Pensia speciala pentru artiști a fost introdusă de fostul Partid Socialist prin Adrian Păunescu și susținută de Vadim Tudor, PRM.

  • Am fost profesor din pasiune si am muncit cu responsabilitate, am facut si meditatii dar fara bani, ca sa-i ajut pe elevii cu greutati in asimilare, ci nu ca sa-mi fac 7 case......Dar pensia profesorilor este foarte mica,de fapt asa au fost si salariile,dar asta este, bine ca iau sarsanaua cei cu pensii speciale !

  • toti analfabetii fac calcule. Veniturile sunt BRUTE, deci sumele sunt aproape DUBLE.
    E aberant sa castigi mai mult la pensie decat din salariu.

  • LASATI MA ALESI DA SI EI TREBUIE SA PRIMEASCA PENSIA CU CARE AU CONTRIBUIT LA FONDUL DE PENSII,CE FACE-TI CU MINERI CARE AU AVUT FONDUL DE PENSI DUBLU,ORI CUM VOM CASTIGA IN INSTANTA TREPTURILE CE NE REVIN,DAR VOI SA NU AVETI PARTE DE ACEI BANI NEMUNCITI,A AJUNS TARA PE MANA GUNOIELOR

  • Clickbait jenant! Cat despre pensiile speciale ele nu trebuie sa existe.
    Ai muncit, ai platit taxe, atata meriti.
    Pot intelege o pensionare mai rapida pentru conditii speciale, pentru militari. Daca nu mai vrea sau nu mai poate sa faca treaba in armata, sa poata iesi dupa 15-20 ani si sa primeasca o indemnizatie suplimentara cu jobul pe care il alege.
    Dar in niciun caz sa primeasca netul mai mare decat cei in functie si alte aberatii cu sporuri sau hotarari judecatoresti in luna pensionarii , etc.

Share
Scris de
Andreea Marinescu
Stiri Despre Banipensie