Economic

Când ar putea fi inaugurat primul tronson de autostradă din Moldova. Comisia Europeană a aprobat proiectul

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anunțat că proiectul major de infrastructură rutieră „Varianta de ocolire Bacău”, a fost aprobat de către Comisia Europeană luni, 26 octombrieCei aproape 31 de kilometri ai Centurii Bacăului sunt construiți de Dorinel Umbrărescu, iar 16 kilometri sunt la profil de autostradă, ca partea a viitoarei A7.

Finanțare pentru primii kilometri de autostradă din Moldova

Proiectul privind realizarea primilor kilometri de autostradă din Moldova a fost transmis de către Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor împreună cu CNAIR, în calitate de beneficiar al finanțării nerambursabile alocate în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, la data de 22 Noiembrie 2019.

La data de 22 noiembrie, România a înaintat cererea referitoare la proiect. Lucian Bode a declarat că Romania a furnizat Comisiei toate informațiile necesare, inclusiv cele referitoare la aspectele de mediu. Ministrul susține că adoptarea acestui proiect arată faptul că Moldova nu a fost uitată și că varianta de ocolire Bacău va aduce numeroase beneficii românilor care o folosesc, precum economia de timp prin reducerea timpului de călătorie pentru automobile şi pentru autovehiculele grele.

Mai mult, el scoate în evidență faptul că până acum nu s-a putut ajunge la această performanță pentru că au fost trimise documente neclare, incomplete, însă acum,  reprezentanţii europeni au găsit parteneri de dialog și s-a ajuns la o colaborare eficientă.

„La 22 noiembrie 2019, România a prezentat Comisiei o cerere pentru un proiect major care prevede o contribuţie din partea Fondului de coeziune pentru „Construcţia variantei de ocolire Bacău”. Obiectul proiectului Varianta de ocolire Bacău este reprezentat de acordarea finanţării nerambursabile către CNAIR, în vederea realizării a 30,842 km de drum nou, din care 16,269 km de autostrada, 7 poduri, 9 pasaje, 1 nod rutier şi 7 intersecţii.”, a scris Bode pe pagina sa oficială de Facebook.

Valoarea totală a proiectului este de 968.781.763,34 lei, din care valoarea totală eligibilă, finanțată prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, este 811.102.174,82 lei (85% din valoarea totală eligibilă aprobată – 689.436.848,61 lei este asigurată din Fondul de Coeziune, iar 15% în valoare de 121.665.326,21 lei va fi finanțată din bugetul beneficiarului).

Lucian Bode susține că primul tronson de autostradă din Moldova poate fi inaugurat până la sfârșitul anului. Totodată, el a declarat și că lucrările  drumului expres Craiova – Piteşti, cu cele două variante ocolitoare în lungime de 41 km, au un progres fizic de realizare de peste 55%, iar termenul de finalizare este înainte de luna decembrie a anului viitor.

Share
Scris de
Andreea Oprea