Declarația unică este formularul prin care își declară veniturile anuale contribuabilii, persoane fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri sau pierderi din România și/sau din străinătate, care datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii, potrivit prevederilor din Codul Fiscal. Când se depune declarația unică.
În anul 2021, termenul pentru depunerea Declarației Unice și plata taxelor este 25 mai, anul următor celui de realizare a veniturilor. Spre deosebire de anii trecuți, în 2021, Declarația Unică are un formular actualizat care cuprinde secțiuni dedicate beneficiarilor de drepturi de autor, avocaților și profesioniștilor care au primit indemnizație de șomaj tehnic pe perioada pandemiei de coronavirus.
De asemenea, tot până la data de 25 mai a anului următor celui realizat din venituri se depune și documentul pentru stabilirea și declararea impozitului pe venitul estimat. Este vorba despre norma de venit a se realiza în fiecare an fiscal și declararea și stabilirea contribuțiilor sociale datorate.
Declaraţia se depune, prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv:
prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual”, disponibil pe site-ul anaf.ro, pe baza credențialelor;
prin intermediul serviciului „Depunere declarații”, disponibil pe portalul e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat.
Odată cu introducerea declarației unice, a fost prevăzut și un sistem de bonificații, pentru depunere online și/sau plata la timp sau chiar anticipată a obligațiilor fiscale.
În urma unei declarații rectificative, de regulă, rezultă sume pe care persoana în cauză urmează să le recupereze, fie prin compensare, fie prin restituire.
Declarația rectificativă le permite contribuabililor să modifice declarațiile fiscale pe perioada termenului de prescripție a dreptului de a stabili creanțe fiscale. Ele pot fi corectate atunci când sunt constatate erori în declarația inițială prin depunerea declarației rectificative.
Prin declarația rectificativă se pot modifica următoarele erori: care se referă la cuantumul impozitelor, al taxelor și al contribuțiilor, la bunurile și veniturile impozabile și nu numai.
Acest site foloseste cookies.
Read More