Ce salariu avea Traian Băsescu pe vremea când era președinte. Klaus Iohannis câștigă acum de patru ori mai mult

29.06.2020
Ce salariu avea Traian Băsescu pe vremea când era președinte. Klaus Iohannis câștigă acum de patru ori mai mult

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, s-a aflat la conducerea țării pentru un deceniu, în perioada 2004-2014. Deși mulți ar fi crezut că încasa venituri mari pentru această funcție, se pare că nu s-a putut lăuda niciodată cu un salariu uriaș. Dată fiind faptul că a fost primul om în stat, actualul europarlamentar PMP poate spune că a avut un venit mic, în comparație cu Klaus Iohannis care câștigă acum de patru ori mai mult.

Ce salariu avea Traian Băsescu pe vremea când era președinte. Klaus Iohannis câștigă acum de patru ori mai mult

După ce a fost primar general pentru un mandat, Traian Băsescu a devenit președinte al României în 2004. Timp de 10 ani, acesta s-a aflat la conducerea țării, timp în care toată lumea credea că a câștigat salarii exorbitante. Cu toate acestea, după plecare din fruntea țării, salariul său, precum și cele ale altor angajați din jurul său au devenit publice.

Administrația Prezidențială a decis să facă publică lista salariilor de la Cotroceni. Așa au aflat românii ce salariu a încasat, de fapt, Traian Băsescu, atunci când a fost președintele României. Conform declarațiilor de la acea vreme, după ce s-a trecut la transparență totală în acest context, Traian Băsescu ar fi câștigat nu mai mult de 6.706 lei lunar. Un salariu, de altfel, mic, comparativ cu cel al președinților din alte state sau chiar al președintelui Iohannis, care este mult mai bine plătit pentru serviciile pe care le prestează.  Consilierii lui Băsescu câștigau sume destul de mari. Iulian Chifu, Cristian Diaconescu, Claudiu Dinu, Bogdan Drăgoi, Iulian Fota și Bogdan Manoiu câștigau lunar suma de 5.363 de lei net.

La distanță de șase ani, salariul președintelui Klaus Iohannis, ales pentru al doilea mandat, a ajuns în ianuarie 2020 la aproape 27.000 de lei, câștigând de patru ori mai mult decât Băsescu. În 2019, ultimul an din primul mandat, șeful statului avea un salariu puțin mai mic, respectiv de 24.960 de lei, echivalentul a aproximativ 5000 de euro, cu 2.160 de lei mai mult faţă de anul 2018.

În 2020, și indemnizația parlamentarilor a crescut la peste 20.000 de lei. Miniștrii, președinții de consilii județene și primarii au avut și ei creșteri importante în acea perioadă.