Connect with us
Ce se întâmplă cu pensiile și alocațiile după căderea guvernului Orban

Economic

Ce se întâmplă cu pensiile și alocațiile după căderea guvernului Orban

Violeta Alexandru, ministrul demis al Muncii, a explicat ce se va întâmpla cu pensiile și alocațiile acum după ce guvernul Orban a fost demis prin moțiune de cenzură și funcționează cu puteri limitate.

Ce se întâmplă cu pensiile și alocațiile după căderea guvernului Orban

„Lista mea de urgențe zero este populată de tot felul de probleme în aplicarea legii pensiilor și a problemelor generate de această lege propusă de PSD. Sunt multe probleme care țin de management.  Sunt în continuare aspecte care țin de simplificare. Deja am făcut pași în simplificarea accesului pensionarilor la bilete de tratament. Același lucru îl vom face și pentru firmele care doresc să acceseze informații despre cei în căutarea unui loc de muncă”, a declarat Violeta Alexandru, pentru Digi24.

Totuși, odată ce guvernul Orban a fost demis, executivul este nevoit să administreze doar problemele curente și nu poate iniția legi, iar urmările directe asupra activității ministrului muncii se văd în planurile pe care le avea de reorganizare a ANOFM, respectiv a agenției care administrează plățile sociale.

„Aici aveam o viziune de simplificare, de eficientizare, care presupune un amplu proces de restructurare și care depășește atribuțiile de gestionare a treburilor curente”, a continuat Violeta Alexandru.

Cu privire la recalcualarea pensiilor, Violeta Alexandru susține că a reuşit ca din 14.000 de restanţe, care aveau termene de şase, opt luni, să se ajungă la doar 3.000. „Merg în continuare cu atenție pe acest subiect pentru a reduce la cât mai puțin posibil

Odată cu luna ianuarie 2020, alocațiile se indexează cu rata inflației, iar la rectificarea bugetară din august acestea vor fi dublate, așa cum s-a decis în Parlament. „Mi s-a cerut să pregătesc acest act normativ pentru rectificarea bugetară”, a declarat Violeta Alexandru, subliniind că până acum nu a fost luată în calcul o plată eșalonată a alocațiilor. Aceasta ar fi o soluție de atenuare a șocului bugetar.

Citește și: Curs valutar 7 februarie 2020. Schimbări mari la BNR

Citește și: Calendar ortodox 7 februarie. Rugăciunea care te scapă de farmece și boli

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top