Cum pot să iasă femeile și bărbații mai devreme la pensie. Cine se poate pensiona cu 10 ani înainte de termen

05.07.2019
Cum pot să iasă femeile și bărbații mai devreme la pensie. Cine se poate pensiona cu 10 ani înainte de termen

Curtea Constituțională vine cu noi modificări privind vârsta la care pot ieși românii la pensie. Mai concret, în urma deciziei magistraților, anumite categorii de angajați vor avea posibilitatea pensionării cu 10, sau chiar 15 ani mai devreme decât este prevăzut în mod obișnuit!

Cum poți ieși mai devreme la pensie, în funcție de stagiul de cotizare

Mai concret, începând cu data de 1 iulie 2019, persoanele cu handicap vor putea ieși la pensie mult mai devreme, în comparație cu celelalte categorii sociale. Dacă până acum beneficiau de o astfel de facilitate doar persoanele care au dobândit respectivul handicap înainte de a se asigura la stat, cea mai recentă hotărâre a Curții Constituționale a României reglementează defintiv și irevocabil acest aspect.

Totul depinde, însă, de gradul de cotizare la care au ajuns cetățenii în cauză,întrucât vârsta de pensionare se va reduce, spre exemplu, cu 15 ani, doar în cazul persoanelor cu handicap grav care au realizat cel puțin o treime din întreg stagiul. 35 de ani este stagiul complet de cotizare, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, așa că o treime înseamnă 11 ani și 6 luni.

Se măresc pensiile mici! Cați bani în plus se alocă la pensii potrivit unui proiect de lege
Se măresc pensiile mici! Cați bani în plus se alocă la pensii potrivit unui proiect de lege

În ce condiții se poate reduce vârsta de pensionare

Citește și: Noul salariu minim pentru cei cu facultate 4576 lei. Firmele ar fi date peste cap de acest salt

Vârsta de pensionare se reduce cu 10 ani pentru asigurații cu handicap mediu, dacă au realizat stagiul complet de cotizare. Vârsta de pensionare se reduce cu 10 ani pentru asigurații cu handicap accentuat, dacă au realizat cel puțin doua treimi din stagiul complet de cotizare (n.r. – 23 de ani), iar vârsta de pensionare se reduce cu 15 ani pentru asigurații cu handicap grav, dacă au realizat cel puțin o treime din stagiul de cotizare (n.r. – 11 ani și 6 luni)”,se arată în textul deciziei CCR.

Reducerea vârstei de pensionare pentru persoanele cu handicap este un subiect îndelung dezbătut de-a lungul timpului, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, anunțând încă din luna martie adoptarea unei astfel de măsuri care să aducă mai repede banii de pensie în b uzunarul celor care se încadrează în condițiile amintite. Totodată, Pilonul II de pensii (pensii private) ar putea suferi, la rândul său, modificări importante.

Categoric, nu o să fie un document care să-i mulţumească pe toţi, ca să zic aşa, cei direct interesaţi. Pe noi ne interesează foarte mult să mulţumim ceea ce înseamnă cetăţenii României, costuri mai mici la ce înseamnă împrumuturile în lei şi, desigur, pentru mediul de afaceri, finanţarea economiei reale. Asta a fost ceea ce noi am urmărit prin Ordonanţa 114 şi întărim prin aceste modificări pe care le vom face săptămâna viitoare”, a explicat ministrul Eugen Teodorovici.