Connect with us
Deciziile Guvernului Cîțu pentru 2021: amânarea ratelor, salariile bugetarilor și susținerea Horeca

Economic

Deciziile Guvernului Cîțu pentru 2021: amânarea ratelor, salariile bugetarilor și susținerea Horeca

Deciziile Guvernului Cîțu pentru 2021. Ce a decis Guvernul condus de premierul Florin Cîțu cu privire la ratele românilor, la salariul minim pe economie, la salariile bugetarilor și la industria Horeca. La finalul anului 2020 a fost publicată o ordonanță de urgență care modifică mai multe acte normative.

Ce a decis Guvernul Cîțu pentru 2021

Guvernul Cîțu a luat mai multe decizii care vizează românii și sectoarele de activitate. Deciziile vin pentru asigurarea unui deficit bugetar de maximum 7% din PIB, dar și pentru susținerea relansării economice în 2021.

În primul rând a fost prelungită amânarea plății ratelor doar pentru cei care nu au amânat deja pentru 9 luni plata creditelor. Din luna aprilie a anului 2020 peste 56.000 de persoane fizice și companii amânarea plății creditelor. În acest fel au fost amânate plăți la credite în valoare de 42 de miliarde de lei.

Salariile bugetarilor vor fi înghețate la nivelul lunii decembrie 2020. Potrivit ultimei execuții bugetare, factura salariilor bugetarilor a fost la 11 luni din 2020 de aproape 100 mld. lei, adică 9,5% din PIB.

„Începând cu luna ianuarie 2021, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2020, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii“, se arată în actul normativ.

Cum va fi sprijinită industria Horeca

Guvernul Cîțu a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă care vizează măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, structuri de cazare, structuri de alimentaţie şi agenţii de turism, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de coronavirus.

Este vorba despre o schemă de ajutor care se va derula până la data de 30 iunie 2021. Valoarea maximă a ajutorului de stat ce poate fi acordată unui beneficiar este în valoare de 800.000 de euro/întreprindere.

„Am lucrat la această Ordonanţă de Urgenţă, pentru că ştiu că cei din domeniul HoReCa au nevoie de ajutor. Turismul are nevoie de fonduri pentru a putea fi dezvoltat, iar asta înseamnă, implicit, bani care vor intra în economie“, a scris pe Facebook fostul ministru al economiei Virgil Popescu.

Facem mențiunea că, potrivit actului normativ, cei care activează în industria Horeca sunt scutiți de plata impozitului în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2021.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top