Connect with us
Eugen Teodorovici, anunț despre pensiile speciale. Ce se întâmplă cu cele care depășesc 7000 lei

Economic

Eugen Teodorovici, anunț despre pensiile speciale. Ce se întâmplă cu cele care depășesc 7000 lei

Eugen Teodorovici a făcut un anunț important despre pensiile speciale. Ministrul Finanțelor Publice a depus la Senat un proiect de lege care prevede ca toate pensiile speciale care depășesc 7000 de lei să fie impozitate cu mai multe procente. Această propunere a fost inițial anunţată ca măsură a Executivului, dar ministrul a ales să și-o asume ca propunere legislativă, în Parlament.

Eugen Teodorovici, anunț despre pensiile speciale. Ce se întâmplă cu cele care depășesc 7000 lei

Potrivit acestui proiect de lege care este semnat la ora actuală de Eugen Teodorovici, toate pensiile și indemnizațiile care sunt oferite în baza unor legi speciale urmează să fie impozitate cu mai multe procente. Mai exact, se va introduce o nouă taxă pentru acestea.

Citește și: Pensii 2019: „Pensiile şi salariile nu vor mai creşte după abrogarea OUG 114”

Eugen Teodorovici, anunt despre pensiile speciale. Ce se intampla cu cele care depasesc 7000 lei

Eugen Teodorovici, anunt despre pensiile speciale. Ce se intampla cu cele care depasesc 7000 lei

Această taxă va fi datorată numai în cazul în care venitul lunar din pensie sau indemnizaţie pentru limită de vârstă, de la unul sau mai mulţi plătitori, după caz, din care se deduce impozitul aferent stabilit, este mai mare decât suma netaxabilă de 7.000 de lei, lunar.

Citește și: Pensii 2019. Cu cât se măresc pensiile de la 1 septembrie 2019

Pensiile de peste 10.000 de lei vor avea impozit de 50%

Mai multe categorii de persoane vor fi afectate de această lege ce vizează pensiile speciale. Printre cei care vor avea de suferit se pot număra angajați ai Curții de Conturi și ai Curții Constituționale, magistrați, judecători, personalul de specialitate din instanțele judecătorești, funcționari publici parlamentari, parlamentarii, personalul aeronautic civil navigant pofesionist din aviaţia civilă din România, corpul diplomatic şi consula, pensionarii militari și aleşii locali.

Citește și: Veste bună pentru românii cu pensii mici! Ce le oferă statul

Pensiile speciale cuprinse între 7000 lei și 10.000 lei vor avea un impozit de 30%. Cele care depășesc suma de 10.000 lei vor fi impozitate cu 50%. Această impozitare este pe termen limitat. Conform ministrului Finanțelor Publice impozitarea pensiilor speciale s-ar putea face până la data de 31 decembrie 2025. Eugen Teodorovici susține că la acea dată va fi finalizată recalcularea pensiilor. Vestea bună este că de atunci nu vor mai exista diferențe atât de mari între sistemele de pensii speciale şi cele de stat.

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top