Connect with us
Florin Cîțu: Românii vor trebui doar să meargă la bancă să ceară amânarea ratelor

Economic

Florin Cîțu: Românii vor trebui doar să meargă la bancă să ceară amânarea ratelor

Florin Cîțu a declarat la DIGI24 că românii vor putea merge la bancă să ceară o păsuire a ratelor. Este suficient să faci cerera fară alte dovezi. Anunțul vine după ce BNR a emis un comunicat de presă cu privire la creditele ce pot fi amânate.

Florin Cîțu: Credite amânate, fara raportare în biroul de credit

„Guvernul pregătește o ordonanță de urgență prin care românii care nu-și pot plăti ratele să poată primii o păsuire până la 6 luni fară dobânzi sau raporături la birou de credit”

Decii de ultimă oră de la BNR pentru românii cu credite, se pot amana ratele

Comitetul de Supraveghere al Băncii Naționale a României, întrunit în ședință de urgență, a clarificat modul în care băncile și IFN-urile din România trebuie să aplice reglementările în vigoare în contextul pandemiei cu COVID 19. Astfel, BNR va face uz de flexibilitățile cadrului normativ astfel încât persoanele și companiile cu credite să poată fi ajutate atât de bănci cât și de instituții financiare nebancare în perioada următoare.

mânarea la plată (urmare a unei măsuri generale sau prin negocieri directe cu clienții), determinată de situația actuală, nu trebuie asociată unei noțiuni de dificultate financiară a debitorului. În consecință, creditul nu trebuie reclasificat, iar instituția bancară nu trebuie să constituie provizioanele pe sumele datorate, ca urmare a restructurării.

Astfel, deși definiția stării de nerambursare presupune orice operațiune de restructurare a unui credit și trebuie asociată noțiunii de dificultate financiară, în situația unui moratoriu (amânare de plată) privat sau public, o astfel de operațiune nu este apreciată ca o măsură de restructurare, pentru că nu a avut loc din cauza unei dificultăți financiare a debitorului.

Reglementările actuale permit împrumutătorilor (instituții bancare și nebancare) să amâne la plată creditele oricărei persoane fizice afectate de pandemia COVID‑19, fără aplicarea condițiilor prevăzute de Regulamentul BNR nr.17/2012 privind unele condiții de creditare, cu modificările ulterioare, privind gradul de îndatorare, limitarea creditului funcție de valoarea garanției și durata maximă a creditului de consum. Citește mai mult aici.

Emanuel Laurențiu - redactor. Colegul nostru redactează știri în domeniile știri interne, știri externe.

2 Comments

2 Comments

  1. Marcu

    2020-03-25T00:27:31+02:00 at 0:27

    Avem voie să mergem la bancă? Parca era vorba doar de cumpărături de strictă necesitate, jogging, plimbat cățelul, serviciu, farmacie, munci agricole. Eu stau la 50 km. de cea mai apropiată sucursală a băncii unde am credit. Până acolo mă mănâncă filtrele armatei, poliției, jandarmeriei.

  2. Adrian Ristea

    2020-03-24T23:45:53+02:00 at 23:45

    In curand , romanii nu vor mai putea iesi din casa pentru mancare…
    TREBUIE SA STEA IN CASA, IZOLATI !
    Pe ce lume traiti?
    Cum sa se duca la banca?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top