Connect with us
Iată cum poți fi șters din Birou de Credit

Economic

Iată cum poți fi șters din Birou de Credit

Românii care au avut datorii la bănci și au istoricul negativ la biroul de credit pot fi șterși din sistem. Biroul de Credit este o institutie care ține evidența datoriilor și din cauza căruia mulți români nu mai pot lua credite timp de 5 ani.

Biroul de Credit – Cum poți fi șters

Ștergerea din biroul de credit se poate face în două moduri. Primul și cel mai greoi este ca după ce datoriile au fost stinse să așteptați 5 ani pentru a fi eliminați din baza de date.

A doua variantă, mai rapida și cea mai recomandată este să apelați la un avocat familiarizat cu acest proces de ștergere a datoriilor din Biroul de credit.

Ce poate să facă avocatul?

În cazul în care datoriile sunt achitate, avocatul poate solicita radierea în biroul de credit din motive ce țin la dreptul la imagine. Acesta  va invoca și prelucrarea datelor personale transmise în neconcordanță cu prevederile Legii nr. 677/2001 și ale Deciziei
ANSPDCP nr. 105/2007, privind instiintarea prealabila care trebuie realizata de catre participanti cu cel putin 15 zile calendaristice inainte de fiecare data a transmiterii datelor negative catre sistemele de evidenta de tipul birourilor de credit.

Astfel, in extrasul din Biroul de Credit in privinta subsemnatului exista informatii inscrise in rubricile ”suma restanta”, ”valoare lunara programata”, ”suma platita”, ”categoria de intarziere”, coroborate cu datele calendaristice realizarii anumitor operatiuni, toate facand parte din sfera de aplicare a prevederilor art. 2 lit. d) si art. 3 alin. 3) lit. b) din Decizia nr. 105/2007, adica DATE NEGATIVE – informatii referitoare la neplata obligatiilor decurgand din relatia de creditare.

Notificarea se transmite către fiecare bancă sau instituție de credit cu care ați avut istoric negativ, acestea având termen de 15 zile pentu a da curs solicitării. Pentru a evita un proces banca sau IFN-ul va sterge datoriile, iar în 30 de zile istoricul biroul de credit este curat.

Șterge datorii Biroul de credit

Astfel, datoriile pot fi șterse din biroul de credit. Soluția a fost testată și funcționează, ba chiar uni angajați ai băncilor recomanda viitorilor clienți să urmeze această procedură pentru a le putea acorda facilități de credit.

Este important de menționat că dacă aveți în continuare datorii, procesul de ștergere nu poate să funcționeze, deși uni avocați susțin că este posibil.

Continue Reading
You may also like...

Adi Ioan este editor senior la Huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top