Connect with us
Începe recalcularea pensiilor din România! Anunțul Ministrului Muncii

Economic

Începe recalcularea pensiilor din România! Anunțul Ministrului Muncii

Începe recalcularea pensiilor. Anunțul a fost făcut de către Ministrul Muncii care a spus că în următoarele 18 luni vor fi recalculate cinci milioane de dosare de pensie. Declarațiile au fost făcute joi, 28 ianuarie 2021, în cadrul unei declarații de presă.

Începe recalcularea pensiilor

Raluca Turcan a anunțat astăzi că începe recalcularea pensiilor din România. Ministrul Muncii a spus, în cadrul unei conferințe de presă, că în următoarele 18 luni vor fi evaluate cinci milioane de dosare de pensie.

Începe evaluarea dosarelor din sistemul public de pensii din România, așa cum prevede art. 157, alin. 2, din Legea 127 publicată în Monitorul Oficial în 9 iulie 2019, procedură care trebuia demarată din octombrie 2019. Ultima recalculare a pensiilor a avut loc în perioada 2005-2010.

„Mâine (joi, 28 ianuarie 2021) voi declanşa ceea ce trebuia făcut încă din iulie, cred, 2019 şi anume să dau un ordin de ministru prin care să fie revizuite, evaluate toate dosarele de pensie în baza unor informaţii care vor fi necesare în formula de recalculare a acestor pensii. Începem acest proces de evaluare a dosarelor de pensie, aproximativ 5 milioane, cu structura actuală, cu toate că inclusiv din anul 2019 ar fi trebuit pregătită infrastructura, echipamente, softuri şi oameni”, a spus Ministrul Muncii.

Evaluarea dosarelor de pensie presupune crearea unei baze de date pe baza informațiilor colectate de la casele județene de pensii în format electronic din surse care acum sunt în format electronic și letric.

Potrivit Ministrului Muncii, odată cu evaluarea dosarelor, va fi finalizată evaluarea necesarului de echipamente, soft, resursă umană, după care va fi întocmit un dosar de atragere de fonduri europene prin Programul național de redresare și recuperare.

Până la încheierea procesului de recalculare, pensiile se calculează și se plătesc în baza legii actuale.

Ce se întâmplă cu pensiile speciale

În ceea ce privește pensiile speciale, Raluca Turcan a declarat că se caută o formulă juridică prin care să fie asigurat principiul contributivității.

„Pensiile speciale, cu excepţia pensiilor ocupaţionale, intră şi ele în analiza noastră, în sensul în care suntem în căutarea unei formule juridice, căutăm mai multe variante prin care şi la pensiile speciale să asigurăm un principiu de contributivitate”, a declarat Raluca Turcan.

Conform cu spusele ministrului, după recalculare, nicio pensie din sistemul public de pensii nu va scădea.

 

 

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top