Connect with us
Indicele ROBOR, o nouă lovitură pentru români: Explodează ratele la creditele în lei

Economic

Indicele ROBOR, o nouă lovitură pentru români: Explodează ratele la creditele în lei

O nouă lovitură dură pentru românii care au credite în lei. Indicele ROBOR a înregistrat astăzi o nouă creștere. Indicele Robor la trei luni a crescut la 2,82%. Acesta prag reprezintă un nou record al ultimilor trei ani şi jumătate.

Indicele Robor la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 2,82%. Acesta este cel mai mare nivel atins din octombrie 2014 până în prezent.

Datele au fost făcute publice astăzi de Banca Naţională a României.

Robor la trei luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. După această nouă creștere înregistrată, toți cei afectați sunt românii care au credite în lei.

Vineri, indicele a stagnat la 2,79%.

Nivelul atins marţi este cel mai mare din 14 octombrie 2014, când a fost 2,89%. Indicele a crescut accelerat începând din 13 aprilie, când a atins nivelul de 2,07%.

Indicele Robor a atins un nou record al ultimilor trei ani și jumătate

Totodată, indicele Robor la şase luni a crescut marţi la 2,95%, cel mai mare nivel din 10 octombrie 2014, când a fost tot 2,95%.

BNR a anunţat, în 7 mai, creşterea ratei dobânzii de politică monetară de la 2,25% la 2,50% pe an.

Avansul ROBOR le dă fiori reci celor care au de rambursat un credit Prima Casă. Aceste împrumuturi sunt doar cu dobândă variabilă, aşa că ratele au crescut cu câteva sute de lei, faţă de acum 2 ani.

Totuşi, tinerii continuă să-și cumpere case accesând programul Prima Casă. Până acum s-au epuizat deja 50 la sută din banii alocaţi anul acesta pentru progamul guvernamental.

Irina Chiţu, reprezentant portal financiar: Pentru un credit de 225.000 pe 30 de ani, un credit Prima Casă, rata a crescut cu 250 de lei faţă de acum 2 ani. Asta înseamnă că un client va plăti acum aproape 1.200 de lei, faţă de 924 de lei, în 2016. Această creştere nu-i descurajează însă pe tineri să-şi depună dosarele pentru un credit bancar garantat de stat”, potrivit DIGI24.RO.

Citește și Vineri, ROBOR a urcat la 2,54 %

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top