Connect with us
Lovitură pentru bugetari! Guvernul îi trimite în șomaj tehnic. Cine sunt cei vizați

Economic

Lovitură pentru bugetari! Guvernul îi trimite în șomaj tehnic. Cine sunt cei vizați

Exceptând anumite sectoare de activitate, angrenate în lupta împotriva epidemiei de coronavirus, Guvernul pregătește o Ordonanță de urgență prin care va trimite în șomaj tehnic o mare parte din personalul angajat la stat.

Anunț foarte prost pentru bugetari. Guvernul pregătește trimiterea angajaților la stat, care nu se află în prima linie a luptei împotriva coronavirusului, în șomaj tehnic, așa cum a anunțat miercuri Premierul Ludovic Orban.

Concret, angajații din sectorul public vor fi împărți în categorii, urmând să muncească fiecare câte 15 zile, iar apoi să petreacă 15 zile într-un șomaj tehnic remunerat după sistemul cu 75%.

”Pregătim o reglementare în domeniu. Aici, în primul rând, trebuie să vă spun că sunt zone publice, care nu pot fi afectate, în care avem nevoie de fiecare efectiv, ba chiar avem nevoie de resurse umane suplimentare.

Sectoarele intangibile
Nu putem afecta zona de sănătate, care înseamnă spitale, direcții de sănătate publică, ambulanțe, unități primiri urgențe. De asemenea, nu putem afecta zona MAI, cu toate efectivele de jandarmi, pompieri, polițiști. De asemenea, nu putem afecta zona militară.

De asemenea, sunt mai greu de afectat zone, cum e zona Ministerului Muncii și Protecției Sociale, pentru că ANOFM este implicată direct în procesarea și în acordarea sumelor necesare pentru șomajul tehnic, pentru angajații care beneficiază de șomaj tehnic.

Deci sunt sectoare publice, care sunt extrem de încărcate, unde nu putem să luăm astfel de măsuri similare cu șomajul tehnic. În alte sectoare publice ne-am gândit la un mecanism, pe care îl vom introduce într-o reglementare, care ține oarecum și de o evitare a riscului de răspândire a virusului.

”Un mecanism simplu”

Un mecanism relativ simplu, în care împărțim angajații în două – angajații sunt gândiți în cele două părți egale, fiecare parte să poată să mențină funcționalitatea instituției publice. Jumătate din angajați lucrează 15 zile, restul de 15 zile urmând să fie într-o formă de șomaj tehnic – plătiți la fel cum sunt plătiți cei din șomaj tehnic, cu 75% – restul de 15 zile vin la muncă ceilalți, care au stat în șomaj tehnic perioada respectivă”, a declarat premierul Ludovic Orban, miercuri seară, în direct pe B1 TV.

Orban a precizat că măsura este deja gândită și că urmează să fie implementată sub forma unei Ordonanțe de urgență. Va fi valabilă nu numai pentru administrația centrală, ci și pentru cea locală și instituțiile autonome, arătat el.

În plus, șeful Guvernului a explicat că nu vor fi acordate tichete de masă celor în șomaj tehnic, precizând că dorește ca șomajul tehnic să dureze cât mai puțin și să se încheie cu reîntoarcerea la muncă.

”Dorim ca firmele să își reia activitatea și să cheme oamenii la muncă”, a mai spus Premierul.

1 Comment

1 Comment

  1. vasilicenco paul

    2020-04-09T08:44:51+03:00 at 8:44

    Aici nu inteleg,unii sunt mai egali decat altii! In sectorul privat se intra cu 75% din salariul mediu brut pe economie iar bugetarii intra cu 75% din salariul brut de incadrare.Foarte multi depasesc salariul mediu brut.E corect?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top